Bir Fabrika Binasında Yağmur Suyu Hasadının Teknik ve Ekonomik Analizi


ADALI S., KILIÇ M. Y.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online), cilt.7, sa.3, ss.1177-1185, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Günümüzde küresel ısınma neticesinde yağışların azalması ve buna paralel olarak buharlaşma oranının artışı, mevcut olan su kaynakları üzerinde büyük bir baskı oluşturmaktadır. Bu baskının azaltılması ve alternatif su kaynağı oluşturma noktasında yağmur suyu hasadı önemli bir çözüm yolu olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada Bursa ilinde yer alan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın evsel ve endüstriyel su ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulması planlanan çatı yağmur suyu hasat sisteminin uygulanabilirliği araştırılmış ve sistemin maliyet analizi gerçekleştirilmiştir. Fabrikanın çatı yüzeylerinden 2083,2 m3 yıl-1 değerinde su hasadı gerçekleştirilebileceği, oluşan bu değerin fabrikanın evsel ve endüstriyel su ihtiyacını karşılama oranının %2 olacağı hesaplanmıştır. Kurulacak olan sistemin fabrikanın su tüketim harcamasından yıllık olarak 2703,8$ değerinde tasarruf sağlayabileceği, sağlanan bu tasarrufla sistemin kendisini 16,57 yılda amorti edebileceği belirlenmiştir. Amortisman süresinin düşürülmesi ve toplanan yağmur suyu miktarının arttırılması amacıyla yağmur suyu hasadı çalışmasının fabrikaya ait yol ve kaldırımları kapsayacak şekilde genişletilmesi önerilmektedir.
Today, the decrease in precipitation as a result of global warming and the increase in the evaporation rate in parallel with this put a great pressure on the existing water resources. Rainwater harvesting is considered an important solution for reducing this pressure and creating an alternative water source. In this study, the applicability of the roof rainwater harvesting system, which is planned to be established to meet the domestic and industrial water needs of a factory in Demirtaş Organized Industrial Zone in Bursa, was investigated and the cost analysis of the system was carried out. It has been calculated that 2083.2 m3 of water can be harvested from the roof surfaces of the factory, and the ratio of this value to meet the domestic and industrial water needs of the factory is 2%. It has been determined that the system to be established can save 2703.8$ annually from the water consumption expenditure of the factory, and with this savings, the system can pay for itself in 16.57 years. In order to reduce the depreciation period and increase the amount of collected rainwater, it is recommended that the rainwater harvesting study be extended to include the roads and pavements of the factory.