Ozonlanmış Yağlar ile İşlem Uygulanmış Dokusuz Yüzeylerin Antibakteriyel Etkinliklerinin İncelenmesi


Creative Commons License

Sancar Beşen B., Balcı O., Orhan M., Güneşoğlu C., Çankaya İ. İ.

Tekstil ve Mühendis, cilt.22, sa.100, ss.25-31, 2015 (Scopus)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 22 Sayı: 100
  • Basım Tarihi: 2015
  • Doi Numarası: 10.7216/1300759920152210003
  • Dergi Adı: Tekstil ve Mühendis
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.25-31
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, antibakteriyel özelliğe sahip ozonlu yağları içeren tek kullanımlık dokusuz yüzeylerinin elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, doymamış yağ asit içeriklerinin yüksek olduğu bilinen zeytinyağı ve sarı kantaron yağı ozonlanarak, GC ve FTIR analizleri ile ozon bağlanma durumları araştırılmış ve antibakteriyel etkinlikleri test edilmiştir. Karakterizasyonu tamamlanan antibakteriyel özellikteki ozonlu yağlar, daha sonra emdirme yöntemi ile dokusuz yüzeyler üzerine aktarılmış ve bu yüzeylerin de antibakteriyel etkinlikleri test edilmiştir. Sonuçlar, ozonlu yağ ile işlem uygulanan tek kullanımlık dokusuz yüzeylerin yüksek antibakteriyel etkinliğe sahip olduğunu göstermiştir.