International of Congress of Agriculture, Enviroment and Health, Aydın, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2018, cilt.1, ss.2065-2069
Bu çalışmada; farklı bor uygulamalarının biberde (Capsicum annuum L.) çimlenme/çıkış ve fide gelişimi ile ilgili
parametreler üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu doğrultuda 8 farklı bor dozu (0, 0.5, 1.0, 2.0, 3.0, 4.0, 5.0, 6.0 mg L-1)
tohum ve fidelere uygulanmıştır. Bitkisel materyal olarak yerel Azatlı kırmızı biber çeşidi kullanılmıştır. Araştırma
sonuçlarına göre, farklı bor konsantrasyonları, söz konusu çimlenme/çıkış ve fide gelişmi özelliklerinin tümünde
istatistiksel olarak önemli ölçüde etkiye sahip olmuştur. Bor konsantrasyonunun 2.0 mg L-1’nin üzerinde olduğu
koşullarda çimlenme oranı ve çimlenme indeksi, 1.0 mg L-1’nin üzerindeki koşullarda ise fide çıkış değerleri azalmaya
başlamıştır. Buna karşın, bor düzeyinin 2.0 mg L-1‘nin üzerine çıkarılması ile çimlenme süresi artış göstermiş ve
tohumlarda çimlenme daha uzun sürede gerçekleşmiştir. Düşük bor konsantrasyonları (≤ 2.0 mg L-1), fidelerin
ortalama kök boyu, kök yaş ve kuru ağırlığı, gövde kuru ağırlıklarında istatistiki olarak önemli etki meydana
getirmemesine rağmen, uygulanan bor konsantrasyonundaki yükselme (>2.0 mg L-1) söz konusu parametrelerde
azaltıcı etki yapmıştır. Gövde boyu, yaprak yaş ağırlığı, tolerans indeksi değerleri 1.0 mg L-1 ve gövde yaş, yaprak
kuru ağırlıkları da 0.5 mg L-1üzerinde artan dozlardan olumsuz yönde etkilenmiştir. Elde edilen veriler tüm yönleri
ile değerlendirildiğinde; düşük bor konsantrasyonlarının tohum çimlenmesi ve fide gelişimini olumlu etkileyeceği,
sulama suyu bor konsantrasyonu sınırının 2.0 mg L-1 olması gerektiği ve seviyenin üzerindeki artışların çimlenme ve
fide gelişimini olumsuz etkileyeceği anlaşılmıştır.
In this study, our main concentration was on the effects of different boron applications on germination/emergence, and
seedling development parameters of pepper (Capsicum annuum L.). Due to this purpose, eight different doses of boron
(0, 0.5, 1.0, 2.0, 3.0, 4.0, 5.0, 6.0 mg L-1) were applied on seed and seedlings. Local Azatlı red pepper variety seeds
and seedlings were used as the plant material. Obtained results showed that different boron concentrations have
statistically significant effects on germination/emergence characteristics and seedling development. The germination
rate and index of germination were decreased above boron concentrations of 2.0 mg L-1. The tendency of this decrease was also the same for seedling emergence values above 1.0 mg L-1 of boron concentrations. However; increased doses of boron over 2.0 mg L-1 extended the germination period. Although low concentrations of boron (≤ 2.0 mg L-1) did not cause statistically significant effects on average root length, root fresh and dry weight, shoot dry weight of the seedlings, high concentrations of boron (>2.0 mg L-1) caused decreasing effects on these parameters. Adverse effects of doses over 1.0 mg L-1 on stem length, fresh leaf weight, tolerance index values and of doses over 0.5mg L-1 on fresh stem weight, dry leaf weights were observed. When the results obtained are evaluated in all aspects; germination
and seedling developments are positively affected by low levels boron and the irrigation water boron concentratio