12. SEBZE TARIMI SEMPOZYUMU, Kayseri, Türkiye, 8 - 11 Eylül 2019, cilt.3, ss.1-6
Tuz stresi özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda yetiştirilen kültür bitkilerinin büyümesini ve
verimliliğini sınırlayan en önemli faktörlerden birisidir. Bu araştırmanın amacı; farklı tuz
konsantrasyonları içeren sulama sularının fasulyede tohum çimlenme, büyüme, verim ve verim
bileşenleri üzerine etkilerini ortaya koymaktır. Tohum çimlenme ve sulama uygulamalarında
tuzlulaştırılmış suların sekiz farklı konsantrasyonu (EC: 0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5 ve 4.0 dS m-1)
kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, farklı tuz konsantrasyonlarının fasulye tohumlarının çimlenme oranını,
büyüme ve verim parametrelerini istatistiksel olarak önemli düzeyde olumsuz etkilediğini göstermiştir.
En yüksek çimlenme oranı 0.5, 1.0 ve 2.0 dS m-1 tuz uygulamalarından elde edilmiş, ancak 2.5 dS m-1
ve üzerinde artan dozlar çimlenme oranını önemli miktarda düşürmüştür. Artan tuz konsantrasyonları ile
birlikte bitkilerde bodurlaşma etkisi ortaya çıkmış, bu etki daha çok tuz dozunun 2.5 dS m-1 seviyesine
çıkarılması ile gözlemlenmiştir. Bitkideki bakla sayısı 3.0 dS m-1, bakladaki tane sayısı 2.5 dS m-1, yüz
tane ağırlığı 2.0 dS m-1, tane verimi 2.0 dS m-1 ve üzerinde artan tuz uygulamalarında önemli miktarda
azalmıştır. Fasulye yetiştiriciliğinde tohum çimlenme, büyüme ve verim parametreleri birlikte
değerlendirildiğinde, 2.0 dS m-1'lik sulama suyu tuzluluğu, eşik değerleri olarak göz önüne alınabilir.
Fasulye yetiştiriciliğinde daha çok 2.0 dS m-1’ye kadar tuz içeren sulama sularının kullanımının uygun
olacağı kanaatindeyiz.
Salt stress is one of the most important factors limiting the growth and yield of the plants,
especially the ones cultivated in the arid and semi-arid areas. The purpose of this study was to
determine the effects of irrigation waters containing various salt concentrations on the seed germination,
growth, yield and yield components in beans. Eight different concentrations (EC: 0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5,
3.0, 3.5 and 4.0 dS m-1) of salinized waters were used for the seed germination and irrigation
applications. The results of the research showed that the various salt concentrations statistically
significantly negatively affected the germination rate, growth and yield parameters of the bean seeds.
The highest germination rate was obtained from the salt applications with 0.5, 1.0, and 2.0 dS m-1;
however, the salinity levels above 2.5 dS m-1 substantially decreased the germination rate. As the salt
concentrations increased, the dwarfing effect appeared in the plants and this effect was observed more
by increasing the salinity level to 2.5 dS m-1. The number of pods per plant, the number of seeds per
pod, the 100-seed weight, and the seed yield substantially decreased at the salinity levels above 3.0 dS
m-1, 2.5 dS m-1, 2.0 dS m-1, and 2.0 dS m-1, respectively. When the seed germination, growth and yield
parameters are evaluated together in the bean cultivation; the irrigation water salinity at the level of 2.0
dS m-1 can be considered as the threshold value. We are of the opinion that the irrigation water with the
salinity level up to 2.0 dS m-1 will be suitable for the bean cultivation.