MUZ BİTKİSİNDE AZOT VE KÜKÜRT UYGULAMALARININ MEYVE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ


Creative Commons License

Gülaydın Ş., Turan M. A.

18. ULUSLARARASI TARIM, HAYVANCILIK VE KIRSAL KALKINMA KONGRESİ, 24 - 26 Ekim 2025, ss.80-81, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.80-81
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, sera koşullarında yetiştirilen muz bitkilerinde (Musa spp.) elementel kükürt (ES)

uygulamalarının bazı kalite parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.

Araştırma, Antalya ili Manavgat ilçesi Sağırin mevkiinde yer alan ticari bir muz serasında

gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında kurulan sera denemesinde elementel kükürt artan

oranlarda uygulanmıştır. Uygulamalar fide dikiminden bir ay sonra ve dört ay sonra olmak

üzere iki kez tekrarlanmış, topraktan elemental kükürt uygulamaları ES1: 0g/ağaç, ES2: 50

g/ağaç, ES3: 100 g/ağaç, ES4: 200 g/ağaç ve ES5: 400 g/ağaç dozlarında yapılmıştır. Toprağa

uygulanacak elementel kükürt miktarları hesaplanarak ağaç etrafına çapa yardımı ile

karıştırılmıştır. Çalışma boyunca, elementel kükürdün etkilerini belirleyebilmek için kükürt

içeren gübreler kullanılmamıştır. Elde edilen bulgular, elementel kükürdün muzun kalite

parametreleri üzerine önemli etkilerinin olduğunu göstermiştir. Artan kükürt dozlarıyla birlikte

bitkide kükürt birikiminin arttığı belirlenmiştir. Bitki kükürt içerikleri ES1 uygulamasında

%0,24, ES2 ve ES3 uygulamalarında %0,29, ES4 uygulamasında %0,32 ve ES5 uygulamasında

%0,34 olarak tespit edilmiştir. Kontrol uygulamasıyla (ES1) karşılaştırıldığında ES5 dozu, bitki

kükürt içeriğinde %41,66 oranında bir artış sağlamıştır. Bunun yanı sıra, meyve kalite

parametreleri de uygulamalardan etkilenmiştir. Kontrol uygulamasında (ES1) hevenk başına

parmak sayısı sırasıyla üst, orta ve alt kısımlarda 19–20–18 adet, hevenk ağırlığı ise 21,3 kg

olarak belirlenmiştir. Buna karşın ES5 uygulamasında parmak sayısı 18–18–17 adet olarak

belirlenmiş, hevenk ağırlığı ise 24,8 kg’a yükselmiştir. Genel değerlendirme sonucunda,

elementel kükürt uygulamalarının tüm dozlarda hevenk ağırlığını artırdığı belirlenmiştir. En

yüksek artış, %7,98 ile ES5 dozunda elde edilmiştir. Bulgular, elementel kükürdün yalnızca

kükürt alımını artırmakla kalmayıp aynı zamanda meyve ağırlığına doğrudan katkı sağladığını

ortaya koymaktadır.