18. ULUSLARARASI TARIM, HAYVANCILIK VE KIRSAL KALKINMA KONGRESİ, 24 - 26 Ekim 2025, ss.80-81, (Özet Bildiri)
Bu çalışma, sera koşullarında yetiştirilen muz bitkilerinde (Musa spp.) elementel kükürt (ES)
uygulamalarının bazı kalite parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Araştırma, Antalya ili Manavgat ilçesi Sağırin mevkiinde yer alan ticari bir muz serasında
gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında kurulan sera denemesinde elementel kükürt artan
oranlarda uygulanmıştır. Uygulamalar fide dikiminden bir ay sonra ve dört ay sonra olmak
üzere iki kez tekrarlanmış, topraktan elemental kükürt uygulamaları ES1: 0g/ağaç, ES2: 50
g/ağaç, ES3: 100 g/ağaç, ES4: 200 g/ağaç ve ES5: 400 g/ağaç dozlarında yapılmıştır. Toprağa
uygulanacak elementel kükürt miktarları hesaplanarak ağaç etrafına çapa yardımı ile
karıştırılmıştır. Çalışma boyunca, elementel kükürdün etkilerini belirleyebilmek için kükürt
içeren gübreler kullanılmamıştır. Elde edilen bulgular, elementel kükürdün muzun kalite
parametreleri üzerine önemli etkilerinin olduğunu göstermiştir. Artan kükürt dozlarıyla birlikte
bitkide kükürt birikiminin arttığı belirlenmiştir. Bitki kükürt içerikleri ES1 uygulamasında
%0,24, ES2 ve ES3 uygulamalarında %0,29, ES4 uygulamasında %0,32 ve ES5 uygulamasında
%0,34 olarak tespit edilmiştir. Kontrol uygulamasıyla (ES1) karşılaştırıldığında ES5 dozu, bitki
kükürt içeriğinde %41,66 oranında bir artış sağlamıştır. Bunun yanı sıra, meyve kalite
parametreleri de uygulamalardan etkilenmiştir. Kontrol uygulamasında (ES1) hevenk başına
parmak sayısı sırasıyla üst, orta ve alt kısımlarda 19–20–18 adet, hevenk ağırlığı ise 21,3 kg
olarak belirlenmiştir. Buna karşın ES5 uygulamasında parmak sayısı 18–18–17 adet olarak
belirlenmiş, hevenk ağırlığı ise 24,8 kg’a yükselmiştir. Genel değerlendirme sonucunda,
elementel kükürt uygulamalarının tüm dozlarda hevenk ağırlığını artırdığı belirlenmiştir. En
yüksek artış, %7,98 ile ES5 dozunda elde edilmiştir. Bulgular, elementel kükürdün yalnızca
kükürt alımını artırmakla kalmayıp aynı zamanda meyve ağırlığına doğrudan katkı sağladığını
ortaya koymaktadır.