KAHVEDE YENİLİKÇİ TAĞŞİŞ TESPİT YÖNTEMLERİ


Creative Commons License

Özgören A. S., Özcan Sinir G., Aykas D. P., Çopur Ö. U.

2. Ulusal Kahve Sempozyumu, Mersin, Türkiye, 05 Haziran 2024, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Mersin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kahve (Coffea arabica L.) Dünya’da en çok tüketilen içecekler arasında dördüncü sırada yer almaktadır. 2022-23 yılı verilerine bakıldığında Dünya genelinde kahve tüketim oranlarında %2,2 artış gözlemlenirken; Türkiye, tüketen ülkeler arasında 7. sırada yer almıştr. Mevcut tüketim potansiyelini karşılamak amacıyla 2023-24 sezonunda üretimde %5,8 oranında artış meydana geldiği raporlanmıştır. Ayrıca, daha değerli bir ürün olan Arabika kahve çekirdeklerinin Robusta çekirdeklerine göre %26 oranında daha fazla üretim potansiyeline sahip olduğu ifade edilmiştir. Değerli bir ürün olan kahve, farklı sektörlerde kullanım olanağının geniş olması ve çeşitli bireysel ve kültürel sebeplerle oluşan tüketim fazlalığını karşılamak ve global enflasyonun yaşattığı ekonomik kaygılar dolayısıyla tağşişe açık hale gelmiştir. Kahvede sıklıkla kullanılan tağşiş unsurlarını; tahıllar, bakliyatlar, tohumlar, sebzeler, kuruyemişler ve ekonomik değeri daha düşük olan kahve çeşitleri oluşturmaktadır. Yapılan tağşiş, gıda kalitesini doğrudan etkileyerek tüketiciyi yanlış yönlendirmekte ve gıda güvenliğini önemli ölçüde zedeleyerek çeşitli alerjik sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu noktada ürünün saflığının kanıtlanması ayrıca duyusal veya fizikokimyasal özelliklere bakılarak tespit edilmesi zor olan tağşiş unsurlarının ürünün orijinal kimliğinden ayırt edilmesi önem arz etmektedir. Yapılan çalışmalarda; kromatografik, mikroskopik, immünolojik ve DNA bazlı teknikler ile tağşiş tespiti gerçekleştirilmekte olup; son dönemlerde, daha az örnek hazırlığı gerektiren veya hiç gerektirmeyen, endüstriye kolay adapte edilebilen, hızlı, ekonomik, az yer kaplayan, doğru ve hassas sonuç veren, bileşenin parmak izine dayalı kalitatif ve kantitatif ölçüme olanak veren yenilikçi spektroskopik yöntemler ön plana çıkmaktadır. Bu derlemede, kahve üretiminde kullanılan tağşiş unsurlarının spektroskopik yöntemlerle tespitine yönelik gerçekleştirilen çalışmalar ve elde edilen sonuçlar, avantaj ve dezavatanjları bakımından ele alınacaktır.