Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.2, ss.275-286, 2020 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada, Kütahya bölgesinde faaliyet gösteren süt sığırı işletmelerinin yapısal
özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda hayvancılık işletmelerinin yoğun olduğu
bölgelerde faaliyet gösteren 100 adet süt sığırı işletmesinde yüz yüze anket yöntemi ile anket
çalışması yapılmıştır. Süt sığırı barınaklarının yapısal ve teknik özellikleri işletme sahiplerine sorulan
sorular çerçevesinde araştırılıp, uygunluk durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına
göre, araştırma alanında bulunan işletmelerin %58’i küçük ölçekli ve %9’u büyük ölçeklidir. İncelenen
süt sığırı işletmelerinde barınakların %46’sı projesiz olarak tamamen geleneksel yöntemlerle
tasarlanırken, %14’ü kurumsal destek ile teknik uzmanlar tarafından hazırlanan projeler ile
kurulmuştur. İncelenen süt sığırı barınaklarının %93’ü kapalı, %4’ü kısmen açık ve %3’ü ise serbest
açık yetiştirme sistemini kullanmaktadır. Barınakların %26’sında hayvan başına düşen ortalama alan
5 m2 ya da altındadır. Günlük süt verimi ortalaması 18.25 kg gün-1 baş-1 olarak belirlenmiştir.
İşletmelerin %17’sinde hiçbir yardımcı yapı yoktur. Yardımcı yapıların olmadığı işletmelerin çoğu
geleneksel eski ahırları kullanan küçük aile işletmeleridir. Çalışmada sonuç olarak incelenen süt sığırı
barınaklarının yapısal durumu birkaç modern işletme dışında gerek standartlar gerekse hayvan
refahı açısından uygun olarak planlanmadığı belirlenmiştir.