Structural and Technical Properties of Some Dairy Cattle Operations in Kütahya


Kılıç İ., Yaylı B., Öziçsel B.

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.2, ss.275-286, 2020 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 6 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.275-286
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, Kütahya bölgesinde faaliyet gösteren süt sığırı işletmelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda hayvancılık işletmelerinin yoğun olduğu bölgelerde faaliyet gösteren 100 adet süt sığırı işletmesinde yüz yüze anket yöntemi ile anket çalışması yapılmıştır. Süt sığırı barınaklarının yapısal ve teknik özellikleri işletme sahiplerine sorulan sorular çerçevesinde araştırılıp, uygunluk durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, araştırma alanında bulunan işletmelerin %58’i küçük ölçekli ve %9’u büyük ölçeklidir. İncelenen süt sığırı işletmelerinde barınakların %46’sı projesiz olarak tamamen geleneksel yöntemlerle tasarlanırken, %14’ü kurumsal destek ile teknik uzmanlar tarafından hazırlanan projeler ile kurulmuştur. İncelenen süt sığırı barınaklarının %93’ü kapalı, %4’ü kısmen açık ve %3’ü ise serbest açık yetiştirme sistemini kullanmaktadır. Barınakların %26’sında hayvan başına düşen ortalama alan 5 m2 ya da altındadır. Günlük süt verimi ortalaması 18.25 kg gün-1 baş-1 olarak belirlenmiştir. İşletmelerin %17’sinde hiçbir yardımcı yapı yoktur. Yardımcı yapıların olmadığı işletmelerin çoğu geleneksel eski ahırları kullanan küçük aile işletmeleridir. Çalışmada sonuç olarak incelenen süt sığırı barınaklarının yapısal durumu birkaç modern işletme dışında gerek standartlar gerekse hayvan refahı açısından uygun olarak planlanmadığı belirlenmiştir.