XV. International Balkan and Near Eastern Congress Series on Economics, Business and Management, Plovdiv, Bulgaria, 29 - 30 March 2021, pp.1297-1303
This study aimed to evaluate the
changes that occur in organic agricultural production in Turkey. Within this
scope, the data for crop production between the years of 2002-2019 and for
animal production between the years of 2008-2019 were used. In addition, the
indicators related to the organic crop production that is conducted in Turkey’s
geographical areas in 2019 are presented. The results showed that in terms of
organic crop production areas in Turkey the Eastern Anatolia Region is on the
first rank (% 47,30) that are followed by the Aegean Region (24.53%) and the
Black Sea Region (12.21%) . 32.96% of the farmers making organic crop production
are located in the Aegean Region, followed by the Black Sea Region with 31.27%
and Eastern Anatolia Region with a rate of 24.93%. According to the data in
2019 while the total organic crop production in Turkey is 1374535.69 tons, the
organic products export is around $ 203 million. When the distribution of
organic crop production on the province basis is examined in the same period,
Aydın is on the first rank in terms of production amount, area and the number
of farmers, followed by Kars in the way of organic land and Rize in the number
of farmers. When organic production statistics by years are examined; it has
been determined that even though the indicators related to crop production have
a fluctuating course, they tend to increase in general, but in animal
production meat and milk production has shown a downward tendency especially in
recent years, in spite of the increase in the production of eggs and bee
products.
Bu çalışmada, Türkiye’nin organik
tarımsal üretiminde gerçekleşen değişimleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu
kapsamda bitkisel üretim için 2002-2019 yıllarına ait veriler, hayvansal üretim
için ise 2008-2019 yıllarına ait veriler kullanılmıştır. Buna ek olarak, 2019
yılında Türkiye’nin coğrafi bölgelerinde gerçekleştirilen organik bitkisel
üretim ile ilgili göstergeler ortaya konmuştur. Sonuçlar; Türkiye’de organik
bitkisel üretim alanları açısından birinci sıradaki coğrafi bölgenin Doğu
Anadolu Bölgesi (%47,30) olduğunu, bunu sırasıyla Ege Bölgesi (%24,53) ve
Karadeniz Bölgesi’nin (%12,21) takip ettiğini göstermiştir. Organik bitkisel
üretim gerçekleştiren çiftçilerin %32,96’sı Ege Bölgesi’nde bulunurken, bunu
sırasıyla %31,27’lik oranla Karadeniz Bölgesi ve %24,93’lük oran ile Doğu
Anadolu Bölgesi takip etmektedir. 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de toplam
organik bitkisel üretim 1374535,69 ton olarak gerçekleşirken, organik ürünler
ihracatı 203 milyon dolar düzeyindedir. Aynı dönemde organik bitkisel üretimin
iller bazında dağılımı incelendiğinde; üretim miktarı, alan ve çiftçi sayısı
göstergeleri açısından birinci sıradaki ilin Aydın olduğu, bunu organik alan
açısından Kars’ın, çiftçi sayısı açısından ise Rize’nin takip ettiği
görülmektedir. Yıllara göre organik üretim istatistikleri incelendiğinde;
bitkisel üretim ile ilgili göstergelerin dalgalı bir seyir izlemekle beraber
genel olarak artış eğiliminde olduğu, hayvansal üretimde ise yumurta ve arı
ürünleri üretiminde önemli artışlar sağlanmasına karşın et ve süt üretiminin
özellikle son yıllarda azalış eğilimi gösterdiği belirlenmiştir.