Hipertrofik Kardiyomiyopatiye Bağlı Arteriyel Tromboembolizmi Olan Üç Kedide Pıhtılaşma Durumunun Tromboelastografik Değerlendirilmesi Thromboelastrographic Evaluation of Coagulation Status in Three Cats with Arterial Thromboembolism due to Hypertrophic Cardiomyopathy


Creative Commons License

Kocatürk M., Levent Karabulut P., Öz A. D., Salcı H., Yılmaz Z.

Türk Veteriner Cerrahi Dergisi, cilt.1, sa.1, ss.5-9, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Vaka Takdimi
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Türk Veteriner Cerrahi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.5-9
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZ

Arteriyel tromboembolizm (ATE) ile komplike olan veya olmayan hipertrofik kardiyomiyopatili (HCM) kedilerde tromboelastografi (TEG) kullanılarak pıhtılaşma ve fibrinolitik durumun nasıl değiştiğine dair bilgi eksikliği vardır. Bu nedenle burada HCM'ye bağlı ATE'li üç kedide koagülasyon durumu TEG ile değerlendirildi. Pıhtılaşma, protrombin zamanı (PT), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), d-dimer ve TEG parametreleri ile değerlendirildi. Bu klinik rapor, PT ve aPTT'nin hiper pıhtılaşmayı ve devam eden tromboz sürecini belirtmek için yeterli olmayabileceğini göstermiştir. TEG kullanılarak hiperkoagülabilitenin kedilerde tromboz tanısında bir kriter olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.

ABSTRACT

There is lack of information on how coagulation and fibrinolytic status using thromboelastography (TEG) are altered in cats with hypertrophic cardiomyopathy (HCM) complicated with or without arterial thromboembolism (ATE). Thus, herein, coagulation status was evaluated with TEG in three cats with ATE due to HCM. Coagulation was evaluated by prothrombin time (PT), activated partial thromboplastin time (aPTT), d-dimer, and TEG parameters. This clinical report has showed that PT and aPTT may not be sufficient to indicate hypercoagulation and ongoing process of thrombosis. Hypercoagulability using TEG was thought to be able to use as a criterion for the diagnosis of thrombosis in cats.