Yeni Miras Kanununun Arazi Toplulaştırmasına Olası Etkilerinin İncelenmesi Üzerine Bir Çalışma


Creative Commons License

ASLAN Ş. T. A., KÜÇÜK M.

Turkish Studies (Elektronik), cilt.15, sa.1, ss.1-12, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.29228/turkishstudies.40118
  • Dergi Adı: Turkish Studies (Elektronik)
  • Derginin Tarandığı İndeksler: IBZ Online, ERIC (Education Resources Information Center), Index Islamicus, MLA - Modern Language Association Database, Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1-12
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Arazi toplulaştırması, arazi parçalılığının ve parsel dağınıklığının giderilmesi amacıyla arazilerinbirleştirilmesi ve arazi şekillerinin düzenlenmesini amaçlar. Bu düzenlemelerle birlikte arazi toplulaştırmasıtarım arazilerine yol, sulama şebekesi, drenaj, tesviye başta olmak üzere birçok alt yapı hizmetinisağlamaktadır. Toplulaştırma çalışmaları ile parçalı ve dağınık parsellerin bir araya getirilmesi ile daha büyük parsellerin oluşturulması amaçlanmaktadır. Arazi parçalılığının giderilmesi, arazi toplulaştırmasının en önemlihedeflerden biridir. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde tarımsal arazilerin bu kadar fazla parçalanmasınınnedenlerinin en başında miras yoluyla parçalanma gelmektedir. Tarımsal arazilerin parçalanmasını önlenmekamacıyla ülkemizde geçmişten bugüne pek çok yasal düzenleme uygulanmıştır. Tarım arazilerindeparçalanmayı önlemeye yönelik yapılan son yasal düzenleme, 2014 yılında “6537 sayılı Toprak Koruma veArazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile yürürlüğe girmiştir. 6537 sayılı kanunile yapılan değişiklikler kapsamında “asgari tarımsal arazi büyüklüğü” ve “yeterli gelirli tarımsal arazibüyüklüğü” ve “ekonomik bütünlük” kavramları tanımlanmış ve tarımsal arazilerin ve tarımsal işletmelerinbölünmesiyle ilgili bir dizi kısıtlamalar getirilmiştir. Bu çalışmada, yürürlüğe giren yeni miras kanununu bubağlamda inceleyerek, arazi toplulaştırması çalışmaları esnasında arazi parçalanmasına olası etkileribelirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada Çankırı – Kızılırmak - Karamürsel, Denizli – Tavas - Altınova, Konya-Karapınar - Karakışla, Bursa – Yenişehir - Yazılı ve Çiçeközü köylerinin arazi toplulaştırma verilerikullanılmıştır. Karamürsel, Altınova ve Karakışla'da arazi toplulaştırması 2014'ten önce, Yazılı ve Çiçeközü’de2014'ten sonra uygulanmıştır.
Land consolidation aims at combining land and arranging land forms to eliminate land fragmentation and parcel scattering. Along with these regulations, land consolidation is the works that provide many infrastructure services such as road, irrigation network, drainage and leveling to agricultural lands. With the land consolidation efforts, it is aimed to bring together the fragmented and scattered parcels to form larger parcels. Elimination of land fragmentation is one of the most important objectives of land consolidation. Turkey and the world in many countries, one of the leading causes of the fragmentation of agricultural land fragmentation by inheritance. In order to prevent the fragmentation of agricultural lands, many legal regulations have been implemented in our country from past to present. The latest regulation is the Law "Soil Conservation and Land Use No: 6537" which came into force in 2014. Within the scope of the amendments made with this regulation, minimum agricultural land size and sufficient income agricultural land sizes and economic integrity concepts are introduced and some restrictions on the division of agricultural land comes. In this study, by examining the new inheritance law in this context, it is tried to determine the possible effects of land consolidation and land fragmentation. In this study, land consolidation data of Çankırı-Kızılırmak-Karamürsel, Denizli-Tavas-Altınova, Konya-Karapınar- Karakışla, Bursa-Yenişehir- Yazılı and Çiçeközü villages were used. Land consolidation in Karamürsel, Altınova and Karakışla was carried out before 2014, while Yazılı and Çiçeközü were implemented after 2014.