Her Litik Lezyon Malignite Midir?


Aydemir E., Ateş C., Mercan Sarıdaş F., Hocaoğlu E., Yaşar M., Cander S., ...Daha Fazla

Endokurs 6 Mezuniyet Sonrası Eğitim Kursu, Adana, Türkiye, 14 - 16 Ekim 2022, sa.49, ss.91

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.91
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Primer hiperparatiroidi (PHPT), hiperkalseminin en sık nedeni olup her yaş grubunda görülebilmektedir. Kadınlar, erkeklere göre 3-4 kat daha fazla etkilenmektedir. Olguların %80-90’ında soliter paratiroid adenomu sorumludur. Klasik bulgular kemik, nefrolitiazis, nöromuskuler ve nöropsikiyatriktir. Bu olgu sunumunda amacımız yürüyememe şikayetleri ile başvuran ön planda malign hastalıklar açısından araştırılan hafif hiperkalsemik bir PHPT olgusunu değerlendirmektir.

Olgu: 42 yaşında kadın hasta yaklaşık 1.5 yıldır bacak ağrısı ve yürüyememe nedeniyle başvurduğu dış merkezde çekilen kontrastlı sakroiliak MR’da sol iliak kanatta 23*12 mm metastaz lehine değerlendirilen lezyona yönelik olarak ek görüntülemeler ve biyopsi yapılmış (Resim 1). Histopatolojisi malignite ile uyumlu gelmemesi üzerine yapılan tetkiklerinde PTH:1771.8 ng/L, ALP:1265 U/L, VitD<3.4 mcg/L, Ca:11.1 (düzeltilmiş Ca:10.5) mg/dL, ALP: 154.6 mcg/L (Normal aralık: 2.9 - 14.3), serum kreatinin:0.49 mg/dL, P: 2.4 mg/dL, Mg:2.4 mg/ dL, albumin: 48 g/L ve 24 saatlik idrar Ca:123 mg/gün idi. Görüntülemelerinde kemik mineral dansitometrisinde ileri osteoporoz saptandı. Hastanın sorgulamasında nefrolitiazis yok, kırık öyküsü yok, ailede benzer hastalık öyküsü yok, hipertansiyon öyküsü yok. Boyun USG’de Sol tiroid glandı posterior komşuluğunda düzgün konturlu 11x26 mm paratiroid adenomu ile uyumlu görünüm saptanan hasta opere edildi. Cerrahi sonrası kür sağlanan hastanın takiplerine devam edilmektedir.

Sonuç: PHPT hastalığının küratif tedavisi cerrahidir. Preoperatif lokalizasyon çalışmaları için boyun ultrasonografi (USG) ve/veya Tc-99 Paratiroid sintigrafisi kullanılmaktadır. Cerrahi eksizyon sonrasında hastaların geçici/kalıcı hipokalsemi, nüks/rezidü açısından takip edilmesi gerekmektedir. Nonspesifik semptomlarla başvuran hastalarda ayırıcı tanıda zorluklar yaşanabilmektedir. İyi bir anamnez, klinik ve laboratuvar değerlendirme hastaların tanısal sürecinde büyük katkı sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Hiperkalsemi, litik lezyon, Primer hiperparatiroidizm