Karamürverin (Sambucus nigra L.) geleneksel gıdalarda kullanımı ve sağlık üzerine etkileri


Creative Commons License

Suna S., Özcan Sinir G., Ünal T. T.

5. Geleneksel Gıdalar Sempozyum Programı, 24 - 26 Kasım 2022, ss.175-176

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.175-176
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

KARAMÜRVERİN (SAMBUCUS NIGRA L.) GELENEKSEL GIDALARDA KULLANIMI VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ Senem SUNA, Gülşah ÖZCAN SİNİR, Taha Turgut ÜNAL Bursa Uludağ Üniversitesi Karamürver (Sambucus nigra L.), dünya üzerinde Antartika kıtası hariç birçok kıtada, Avrupa’nın birçok bölümünde Asya’da, Kuzey Afrika’da ve ABD’ de bulunmakta olup 1-8 metre boyunda küçük bir ağaç veya çalı formunda, yaprakları ters ve 5-7 santimetre eliptik mızrak şekilli, taraklı, meyveleri; parlak siyah-mor, küresel şekilli sert çekirdekli bir bitkidir. Bu bitki deniz seviyesinden başlayarak dağlık alanlara kadar bulunmakta ve ülkemizde genellikle Karadeniz kıyıları, Bolu, İstanbul, Yalova, Balıkesir, Elazığ, İzmir, Kırklareli, Kastamonu, Van şehirlerinde yetiştirilmektedir. Kara mürver, zengin besinsel içeriği, yüksek biyoaktif aktivitesi sebebiyle geçmişte gerek farklı gıdaların formülasyonlarına eklenmesi, gerekse besin takviyesi olarak kullanımının değerlendirildiği araştırmalara konu olmuş ve günümüzde bu çalışmaların sayısı artış göstermektedir. Ayrıca Hipokrat’ın “İlaç Sandığı” olarak betimlediği bu bitkinin çiçek ve meyveler gibi farklı kısımları geleneksel tıp kapsamında tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle çiçeklerinin kumaroilkinik ve klorojenik asit gibi polifenol gruplarınca, flavanoidler, fenolik asitler, antosiyaninler bakımından oldukça zengin olması, yüksek biyoaktif özellikleri, antioksidan aktiviteleri, antimikrobiyal, antidiüretik, kardiyovasküler, antikanserojen etkileri ile sağlık perspektifinden dikkatleri üstüne çekmektedir. Bu bitkinin meyvelerinin işlenmeden taze tüketimi sindirim problemlerine neden olması, yüksek nem içeriği nedeni ile çabuk bozulması, hasat sezonunun kısa olması ve depolama aşamasında karşılaşılacak sorunlardan dolayı, geleneksel ürünlerimizin de içinde olduğu reçel, marmelat, turta, meyve suyu, sirke, şarap, sos, renklendirici ve likör gibi ürünlere işlenmektedir. Ayrıca geleneksel ürünlerden yoğurt ve kefir formülasyonlarına biyoaktif ve duyusal özelliklerin geliştirilmesi gibi amaçlar ile katıldığı çalışmalara da literatürde rastlanmaktadır. Bitkisel kapsüller, jelibonlar, pastiller ve sakızlı şekerler ise kara mürver meyvesinin sektörde yoğun olarak kullanıldığı ticari ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada halk arasında yaygın olarak kara mürver adı ile anılan Sambucus nigra L.’nin geleneksel gıdalarda kullanımı ve meyvenin fonksiyonel içeriği ile sağlık korelasyonunun geniş bir perspektiften incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma B.U.Ü. Bilimsel Araştırmalar Birimi tarafından FHIZ-2022-1107 numaralı proje ile maddi olarak desteklenmiştir. Anahtar Kelimeler: Sambucus nigra L., Karamürver, Geleneksel gıdalar, Fonksiyonel gıdalar