Buğday Hat ve Çeşitlerinde Agronomik Karakterlerin Geri Melezlemelerle İyileştirilmesine Yönelik Araştırmalar


Taş B., Yağdı K., Ekingen H. R.

1. TARLA BİTKİLERİ KONGRESİ, İzmir, Türkiye, 25 - 29 Nisan 1994, ss.1-5

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-5
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 Bu araştırma ,Güney Marmara Bölgesi koşullarında yetiştirilen bazı makarnalık ve ekmeklik buğday hat ve çeşitlerinin, geriye melezleme yöntemiyle verim ve kalite yönünden iyileştirilmesi amacıyla Uludağ Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi deneme parsellerinde yürütülüştür. İkinci kez geriye melezlenmiş bitki hatlarından elde edilen sonuçlara göre, maakarnalık ve ekmeklik buğdayların tümü bitki boyu bakımından recurrent atalarını geçmişlerdir. Başak boyu bakımından, donör atası Erzincan çeşidi olan geri melez komisyonu dışındaki tüm makarnalık ve ekmeklik geri melez bitkiler recurrent atalarından üstün gelmişlerdır, Başakta tane ağırlığı ve bin tane ağırlığı bakımından,

yalnızca makarnalık çeşitler recurrent atalarından  yüksek değerler vermişlerdir. Protein yüzdesi açısından makarmalık buğdaylarda, Japiga çeşidinin geri melez kombinasyonu ile ekmeklik buğdayların tüm geri melez kombinasyonları  recurrent atalarından düşük değerler almışlardır.