Efficacy of BCI-Based Attention Game System Intervention in Children Diagnosed with ADHD


Creative Commons License

Turan S., Cebe Aslan B., Karakuş S.

15th International Congress on Psychopharmacology & Child and Adolescent Psychopharmacology / Psychotherapy (ICP 2024), Antalya, Turkey, 22 - 25 April 2024, pp.153-154

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.153-154
  • Bursa Uludag University Affiliated: Yes

Abstract

Title: Efficacy of BCI-Based Attention Game System Intervention in Children Diagnosed with ADHD Objective: This study aimed to evaluate the efficacy of a BCI-based attention game system intervention in children diagnosed with combined type ADHD or predominantly inattentive type ADHD, who were being followed with stimulant or other ADHD medications at the Child and Adolescent Psychiatry outpatient clinic of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital. Methods: The study included 30 children aged 7-12 years. ADHD patients who volunteered to participate were assessed using the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version (K-SADS-PL) DSM-5 semi-structured interview by a child and adolescent psychiatry specialist. Fifteen participants were followed with medical treatment alone, while the other fifteen received the BCI-based attention game system intervention in addition to medical treatment. The intervention program lasted for a total of 8 weeks, consisting of 24 sessions held three times a week. The BCI-based attention game system included a dry EEG electrode sensor headband (Neeuro SenzeBand 2) that transmitted EEG readings to a computer via Bluetooth and a 3D computer game (CogoLand) designed to enhance attention. Participants wore the BCI headband, which detected brainwaves using dry EEG electrodes, during training sessions. After donning the headband, each participant played two 10-minute games per intervention session, with short breaks in between. Participants used a specific key on the keyboard to make the avatar jump and collect fruits. EEG data were transmitted to the computer via Bluetooth and analyzed by an algorithm that guided the game interface, allowing participants to control the speed of the avatar based on their attention levels. Measurements: Various scales were applied to both groups in the 1st week (baseline) and the 8th week (end of the intervention). To evaluate the frequency and severity of ADHD symptoms, parents completed the Conners Parent Rating Scale-Revised Short Form, and teachers completed the Conners Teacher Rating Scale-Revised Short Form. To assess emotional and behavioral problems, parents completed the Child Behavior Checklist. Children's functional levels were determined by clinicians using the Children's Global Assessment Scale. Results and Discussion: The study's results revealed how the BCI-based attention game system intervention affected attention and overall functional levels in children diagnosed with ADHD. These findings could contribute to the development of new approaches in ADHD treatment. Keywords: ADHD, attention deficit hyperactivity disorder, BCI-based game system, EEG, child and adolescent psychiatry, attention training.

DEHB Tanısı Almış Çocuklarda BCI Tabanlı Dikkat Oyun Sistemi Müdahalesinin Etkinliği Amaç: Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğinde kombine tip DEHB veya dikkat eksikliği baskın tip DEHB tanısı almış ve stimülan veya diğer DEHB ilaçlarıyla takip edilen çocuklarda BCI tabanlı dikkat oyun sistemi müdahalesinin etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntemler: Çalışmaya 7-12 yaş arası 30 çocuk dahil edilmiştir. Çalışmaya katılmayı gönüllü olan DEHB’li olgular, bir çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı tarafından Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (ÇDŞG-ŞY) DSM-5 yarı yapılandırılmış görüşmesi ile değerlendirilmiştir. Katılımcılardan 15’i sadece medikal tedavi alırken, diğer 15’i medikal tedaviye ek olarak BCI tabanlı dikkat oyun sistemi müdahalesi almıştır. Müdahale programı, haftada üç kez yapılan toplam 24 seans ile 8 hafta sürmüştür. BCI tabanlı dikkat oyun sistemi, EEG okumalarını bilgisayara aktaran kuru EEG elektrot sensörlerine sahip bir kafa bandı (Neeuro SenzeBand 2) ve bu kafa bandı ile uyumlu dikkati artırmak amacıyla geliştirilen 3 boyutlu bir bilgisayar oyunundan (CogoLand) oluşmuştur. Katılımcılar, eğitim oturumları sırasında kuru EEG elektrotlarını kullanarak beyin dalgalarını algılayan bir BCI kafa bandı takmıştır. Kafa bandı takıldıktan sonra her katılımcı her müdahale seansında 10’ar dakika süren 2 oyun oynamıştır. Oyunlar arasında kısa bir bekleme süresi olmuştur. Katılımcılar, avatarın meyveleri toplamak üzere zıplamasını sağlamak için klavyedeki belirli bir tuşu kullanmıştır. EEG verileri bluetooth aracılığıyla bilgisayara aktarılmış ve oyun arayüzünü yönlendiren bir algoritma tarafından analiz edilerek katılımcıların avatarlarının hızını dikkat düzeylerine göre kontrol etmelerine olanak sağlanmıştır. Ölçümler: Her iki gruba da 1. hafta (başlangıç) ve 8. hafta (müdahale sonu) çeşitli ölçekler uygulanmıştır. DEHB belirtilerinin sıklığı ve şiddetini değerlendirmek amacıyla ebeveynler tarafından Conners anababa dereceleme ölçeği-yenilenmiş kısa formu ve öğretmenler tarafından Conners öğretmen dereceleme ölçeği-yenilenmiş kısa formu uygulanmıştır. Duygusal ve davranışsal sorunları değerlendirmek için ebeveynler tarafından Çocuklar için davranış değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Çocukların işlevsellik düzeyleri ise klinisyen tarafından Çocuklar için genel değerlendirme ölçeği ile belirlenmiştir. Sonuçlar ve Tartışma: Çalışmanın sonuçları, BCI tabanlı dikkat oyun sistemi müdahalesinin DEHB tanısı almış çocuklarda dikkati ve genel işlevsellik düzeylerini nasıl etkilediğini ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, DEHB tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Anahtar Kelimeler: DEHB, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, BCI tabanlı oyun sistemi, EEG, çocuk ve ergen psikiyatrisi, dikkat eğitimi.