Ülkemizde Yetiştirilen Greyfurt Çeşitlerinin Antioksidan Özelliklerinin Spektroskopik Yöntemlerle Araştırılması


Yıldız G., Aybastıer Ö.

9. Ulusal Kimya Öğrenci Kongresi, Bursa, Türkiye, 27 - 29 Mayıs 2024, ss.140, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.140
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Turunçgiller, dünya çapında yaygın olarak tüketilmekte ve potansiyel terapötik faydaları nedeniyle son yıllarda büyük ilgi görmektedirler. Türleri kendine özgü lezzetleriyle tanınırlar ve hem antioksidan kapasiteleri hem de besin içerikleri açısından fonksiyonel gıdalar olarak adlandırılırlar [1]. Turunçgiller (Rutaceae) ailesinin bir üyesi olan greyfurt (C.paradisi), pomelo (C. grandis) ve tatlı portakalın (C.sinensis) melezlenmesi ile oluşan bir narenciye türüdür. İçerdiği flavonoidler, karotenoidler, kumarinler ve fenolik asitler gibi çeşitli biyoaktif maddeler nedeniyle antienflamatuar, antikanser gibi çeşitli sağlığı geliştirici özelliklere sahiptir [2]. Antioksidan özelliklerinden ve sindirim enzimi (pankreatik lipaz, amilaz, α–glukozidaz) inhibitör aktivitelerinden dolayı metabolik sendrom, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok kronik hastalık riskinin azaltılmasına katkıda bulunurlar [3]. Yapılan çalışmalarda greyfurtta bulunan baskın flavonoidlerin naringin, narirutin ve neohesperidin olduğunu ve greyfurt çeşitlerinin flavonoid profillerinde önemli farklılıklar olabileceği bildirilmiştir [4]. Bu çalışmada, ülkemizde yetişen 9 farklı greyfurt çeşidinin (Ruby Red, Duncan, Rio Red, Henderson, Flame, Red Blush, Marsh Seedless, Ruby Star, Oro Blanco) antioksidan içerikleri belirlenmiştir. Bu amaçla greyfurt çeşitlerinin meyve suyu, posa suyu, uçucu yağı, yağ altı suyu ve yaprak ekstraktları incelenmiştir. Antioksidan kapasite tayinleri spektroskopik yöntemler olan DPPH, CUPRAC ve ABTS yöntemleri ile, toplam fenolik madde tayini ise Folin-Ciocalteu yöntemi ile yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalarda hesaplanan verilerde, meyve suyu, posa suyu, uçucu yağ için en yüksek oranda antioksidan içeriğinin Duncan, yağ altı suyu için Flame yaprakta ise Oro Blanco çeşidinde olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, greyfurt çeşitlerinin meyve suyu, posa suyu, yağı, yağ altı suyu ve yaprak ekstraktlarının antioksidan özelliğinden kaynaklı günlük alımlarda insan sağlığını geliştirici yönde vücuda katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.