SEBZE TOHUM ÜRETİMİNDE ARILARIN ÖNEM


Creative Commons License

Turhan A.

ULUDAĞ ARICILIK DERGİSİ, cilt.13, sa.2, ss.88-95, 2013 (Scopus)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 13 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2013
  • Dergi Adı: ULUDAĞ ARICILIK DERGİSİ
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.88-95
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Arılar, önemli çiçek ziyaretçisi ve çeşitli bitkilerin tozlayıcısıdır. Arılar tarafından tozlaşma sebze türlerinin üretimi için gereklidir. Kendine döllenen sebzelerin örtü altı ve -açıkta yetiştiriciliğinde optimum tozlaşma ve döllenme ürünün verim, kalite ve erken olgunlaşma gibi özelliklerini artırmaktadır. Tozlayıcı olarak bal arıları ve bombus arıları, ticari hibrit tohum üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yabancı döllenen sebzelerde döllenme, dolayısı ile meyve ve tohum gelişimi için polenlerin erkek çiçeklerden dişi çiçeğe taşınması gerekir. Bu bitkilerde tozlaşmanın neredeyse tamamı arılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı döllenen bitkilerde arılarının kullanılması, verimin maksimize edilmesinde en etkili ve çevre dostu yaklaşım olarak kabul edilmektedir.