ULUDAĞ ARICILIK DERGİSİ, vol.13, no.2, pp.88-95, 2013 (Scopus)
Arılar, önemli çiçek ziyaretçisi ve çeşitli bitkilerin tozlayıcısıdır. Arılar tarafından tozlaşma sebze türlerinin
üretimi için gereklidir. Kendine döllenen sebzelerin örtü altı ve -açıkta yetiştiriciliğinde optimum tozlaşma ve
döllenme ürünün verim, kalite ve erken olgunlaşma gibi özelliklerini artırmaktadır. Tozlayıcı olarak bal arıları
ve bombus arıları, ticari hibrit tohum üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yabancı döllenen sebzelerde döllenme, dolayısı ile meyve ve tohum gelişimi için polenlerin erkek çiçeklerden dişi çiçeğe taşınması
gerekir. Bu bitkilerde tozlaşmanın neredeyse tamamı arılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı döllenen bitkilerde arılarının kullanılması, verimin maksimize edilmesinde en etkili ve çevre dostu yaklaşım olarak
kabul edilmektedir.