ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, cilt.24, sa.2, ss.11-22, 2010 (Hakemli Dergi)
Bu araştırma, farklı tuz konsantrasyonlarının (Kontrol, 8 ve 12dS/m) bazı domates
genotiplerinin çimlenmesi üzerine olan etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çimlendirme
testleri, tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak 6 tekerrürlü ve her tekerrürde 100 adet
tohum olacak şekilde yürütülmüştür. Çimlendirme sabit sıcaklık ve nem koşulları altında yapılmıştır.
Denemede tohumların çimlenme yüzdeleri (%) incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, farklı tuz
konsantrasyonlarının çimlenme yüzdesi üzerine önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir. Tüm
genotiplerde çimlenme, tuz dozlarındaki artış ile birlikte önemli miktarda azalmıştır. Bu azalmalar tuz
dozlarına ve genotiplere göre değişim göstermiştir. En yüksek çimlenme kontrol uygulamasından elde
edilmiş ve tuz dozlarının artması ile azalmıştır. Diğer genotipler ile karşılaştırıldığında artan tuz
konsantrasyonunun 40395, 47865, 40443, 47839 genotiplerinin çimlenme yüzdesini daha az
düşürdüğü görülmüştür. Diğer deyişle, 40395, 47865, 40443, 47839 genotipleri çimlenme aşamasında
artan tuz konsantrasyonlarından daha az etkilenmiştir.
This research was carried out to determine the effect of different salt (NaCl) concentrations
(Control, 8 and 12dS/m) on germination properties of different tomato genotypes. The research was
conducted on the randomized parcel design with six replications, and was established with
replications of 100 seed in every replication under constant temperature and humidity conditions. In
the study, germination percentages (%) have been investigated. The results showed that different
treatments of salinity had considerable effect on the germination percentage. Germination decreased
significantly by increasing salinity level for all genotypes. Analysis of data showed these decreases
had varied with genotypes and salt concentrations. The highest germination was extracted from
control treatment and then was decreased with rising salinity levels. The 40395, 47865, 40443, 47839
genotypes showed only slight a decrease in the germination percentages of the seeds compared with
other tested genotypes. In other words, 40395, 47865, 40443, 47839 genotypes were less affected by
increasing salinity on germination stage