COMPARISON OF LEED AND GSB CERTIFICATION SYSTEMS THROUGH THE CASE OF BAHRİYE ÜÇOK KINDERGARTEN


Çimen F. N., Taş M., Taş N.

4. INTERNATIONAL 
CAPPADOCIA 
SCIENTIFIC 
RESEARCH 
CONGRESS, Nevşehir, Türkiye, 16 - 17 Nisan 2023, ss.385-397

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Nevşehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.385-397
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Çevresel sorunlar günümüzde giderek artmakta ve özellikle enerji üretimi ve kullanımı sırasında ortaya çıkan sorunlar, doğal kaynakların kontrolsüz tüketimi ve çevre kirliliği gibi etkenler, binaların sürdürülebilirliğini etkilemektedir. Bu nedenle, mimarlık pratiği sürdürülebilirlik açısından büyük önem kazanmıştır. Sürdürülebilirliğin belirli kriterlere göre değerlendirilmesi ve teşvik edilmesi için farklı sertifikasyon sistemleri önerilmektedir. Bahriye Üçok Anaokulu örneği üzerinden incelendiğinde, LEED ve Guideline for Sustainable Building (GSB) standartları benzer özelliklere sahip olsa da, değerlendirme kriterlerinde farklılıklar gözlemlenmektedir. Her iki sertifikasyon sistemi de güçlü ve zayıf yönleriyle birlikte ele alınarak, geliştirilmesi için öneriler sunulmuştur. Bu farklılıkların göz önünde bulundurulması, sertifikasyon sistemlerinin daha etkili hale getirilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, sertifikasyon sistemleri, sürdürülebilirlik kriterlerine uygun binaların yapılması için önemli bir teşvik unsuru olmaktadır.Binaların sürdürülebilirliği, çevresel sorunların azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, sürdürülebilirlik kriterlerine uygun binaların yapılması teşvik edilmeli ve sertifikasyon sistemleri gibi önlemlerle bu süreç desteklenmelidir. Ayrıca, sürdürülebilirlik kriterlerinin mimarlık pratiğinde benimsenmesi, gelecekte daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre yaratmamızı sağlayabilir. Bu nedenle, sürdürülebilirlik kriterleri, mimarlık pratiğinde bir zorunluluk olarak kabul edilmeli ve bu doğrultuda çalışmalar yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Bina üretimi, Leed Sertifikasyonu, GSB(Guideline for sustainable building), Bahriye Üçok Anaokulu 

ABSTRACT

Environmental problems are on the rise today and factors such as problems arising especially during energy production and use, uncontrolled consumption of natural resources and environmental pollution affect the sustainability of buildings. Therefore, the practice of architecture has gained great importance in terms of sustainability. Different certification systems are proposed to evaluate and promote sustainability according to certain criteria.

 When analyzed through the example of Bahriye Üçok Kindergarten, although LEED and Guideline for Sustainable Building (GSB) standards have similar characteristics, differences in evaluation criteria are observed. Both certification systems are analyzed with their strengths and weaknesses and suggestions for improvement are presented. Consideration of these differences can help to make certification systems more effective. In addition, certification systems are an important incentive for the construction of buildings in accordance with sustainability criteria. Sustainability of buildings contributes to the reduction of environmental problems. Therefore, the construction of buildings in accordance with sustainability criteria should be encouraged and this process should be supported by measures such as certification systems. Furthermore, the adoption of sustainability criteria in architectural practice can enable us to create a healthier and more sustainable environment in the future. Therefore, sustainability criteria should be accepted as a necessity in architectural practice and studies should be carried out in this direction.

Keywords: Sustainable building production, LEED Certification, GSB (Guideline for sustainable building), Bahriye Üçok Kindergarten