Tohumlarda Kalite Kontrol Mekanizması


Doran O. E., Yağdı K.

14th Cukurova International Scientific Researches Conference, Adana, Türkiye, 24 - 26 Mart 2025, cilt.1, sa.1, ss.1-413, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-413
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tohum kalitesi, bir tohum partisinin saflığı, çimlenme kapasitesi ve gücü gibi tohumun taşıdığı bazı özelliklerdeki mükemmelliğinin derecesini ifade eden genel bir terimdir. Tarımsal uygulamalarda bitki gelişimi için tüm koşullar en iyi düzeyde olsa bile yeterli ürün elde edebilmek için kaliteli tohumluk kullanmak gerekmektedir. İyi bir tohumluk verim ve kaliteyi artırdığı gibi standart bir ürün elde edilmesine de olanak sağlar. Uzun yıllar süren bitki ıslahı çalışmaları ile geliştirilen çeşitler yüksek verim ve kalite, hastalık ve zararlılara dayanıklılık, tüketici taleplerine yanıt verme gibi birçok özellikleri ile büyük yararlar sağlamaktadırlar. Bu çeşitlere ait kaliteli tohumluk kullanımı ile tane veriminde ortalama % 20-30 arasında artış sağlandığı, hatta hibrit çeşitlerin kullanımı ile bu artışın konvansiyonel çeşitlere göre 3-5 kat arasında olduğu bilinmektedir. Tohumun tarla ve laboratuar kontrolleri sonucunda fiziksel, biyolojik ve genetik değerlerinin belirlenmesi kalite özelliklerinin ortaya konması için yapılan çalışmalardır. Bu çalışmanın amacı son yıllarda özel sektör tohumculuk kuruluşlarına da devredilen bazı tohum kalite analizlerinin ne şekilde yürütüldüğünün ortaya konulmasıdır.