14th Cukurova International Scientific Researches Conference, Adana, Türkiye, 24 - 26 Mart 2025, cilt.1, sa.1, ss.1-413, (Özet Bildiri)
Tohum kalitesi, bir
tohum partisinin saflığı, çimlenme kapasitesi ve gücü gibi tohumun taşıdığı
bazı özelliklerdeki mükemmelliğinin derecesini ifade eden genel bir terimdir. Tarımsal uygulamalarda bitki gelişimi için tüm
koşullar en iyi düzeyde olsa bile yeterli ürün elde edebilmek için kaliteli
tohumluk kullanmak gerekmektedir. İyi bir tohumluk verim ve kaliteyi artırdığı
gibi standart bir ürün elde edilmesine de olanak sağlar. Uzun yıllar süren bitki
ıslahı çalışmaları ile geliştirilen çeşitler yüksek verim ve kalite, hastalık
ve zararlılara dayanıklılık, tüketici taleplerine yanıt verme gibi birçok
özellikleri ile büyük yararlar sağlamaktadırlar. Bu çeşitlere ait kaliteli
tohumluk kullanımı ile tane veriminde ortalama % 20-30 arasında artış
sağlandığı, hatta hibrit çeşitlerin kullanımı ile bu artışın konvansiyonel
çeşitlere göre 3-5 kat arasında olduğu bilinmektedir. Tohumun tarla ve
laboratuar kontrolleri sonucunda fiziksel, biyolojik ve genetik değerlerinin
belirlenmesi kalite özelliklerinin ortaya konması için yapılan çalışmalardır.
Bu çalışmanın amacı son yıllarda özel sektör tohumculuk kuruluşlarına da
devredilen bazı tohum kalite analizlerinin ne şekilde yürütüldüğünün ortaya
konulmasıdır.