Salisilik Asitin Farklı Uygulama Şekli ve Dozlarının Bakla (Vicia faba L.)’da Tuzluluk Stresi ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkisi


Uçar Ö., Soysal S., Erman M., Çığ F., Önder S.

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, cilt.10, sa.2, ss.238-256, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışma, salisilik asidin farklı uygulama şekli ve dozlarının tuz stresi altında yetiştirilen baklanın ilk gelişim dönemlerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuvarında bitki yetiştirme kabininde yürütülmüştür. Deneme süresince çalışma yapılan ortamın sıcaklığı 25±3 °C’de tutulmuştur. Bitkiler 16 saat boyunca aydınlık, 8 saat boyunca karanlık periyotta yetiştirilmiştir. Bitkilere 3 farklı tuz konsantrasyonu (0, 75 ve 150 mM NaCl) ve 3 farklı salisilik asit (SA) konsantrasyonu (0, 0.5 ve 1.0 mM SA) topraktan ve yapraktan olacak şekillerde uygulanmıştır. Ön uygulama olarak ise 0.5 mM SA ve hidropriming yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, çimlenme oranı, çimlenme indeksi, ortalama çimlenme süresi, gövde uzunluğu, kök uzunluğu, gövde yaş ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı ve toplam klorofil içeriği sırasıyla %63.33-86.67, 0.97-2.51, 3.60-6.28 gün, 36.11-39.47 cm, 27.50-30.57 cm, 4.404-6.623 g, 0.473-0.555 g, 2.813-3.400 g, 2.813-3.400 g, 0.300-0.396 g ve %41.0-50.6 aralığında değişim göstermiştir. Çimlenme özellikleri açısından tuzluluk seviyelerinin önemli bir etkisinin olmadığı gözlemlenirken hidropriming uygulamasının çimlenme özelliklerini iyileştirdiği, ancak salisilik asit uygulamasının olumsuz etki gösterdiği tespit edilmiştir. Fakat salisilik asit uygulamalarının fide gelişimini ve kuru madde birikimini artırdığı, tuzluluk stresi altında bitki gelişimini teşvik ettiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, bakla bitkisinde tuzluluk stresinin iyileştirilmesi ve bitki gelişiminin teşvik edilmesi için yapraktan 0.5 mM salisilik asit uygulamasının faydalı bir uygulama olduğu gözlemlenmiştir.
This study was carried out to determine the effects of different application methods and doses of salicylic acid on the first developmental stages of broad beans grown under salt stress. The experiment was carried out in the plant growth cabinet at Siirt University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops laboratory. During the investigation, the temperature of the working environment was kept at 25±3 °C. Plants were grown in 16 hours of light and 8 hours in the dark period. Three salt concentrations (0, 75 and 150 mM NaCl) and three salicylic acid (SA) concentrations (0, 0.5 and 1.0 mM SA) were applied to the plants through soil and leaves. As a pre-application, 0.5 mM SA and hydropriming were used. According to the results, germination percentage, germination index, mean germination time, stem height, root lenght, stem fresh weight, stem dry weight, root fresh weight, root dry weight and total chlorophyll content varied between 63.33-86.67%, 0.97-2.51, 3.60-6.28 day, 36.11-39.47 cm, 27.50-30.57 cm, 4.404-6.623 g, 0.473-0.555 g, 2.813-3.400 g, 2.813-3.400 g, 0.300-0.396 g and 41.0-50.6%, respectively. While salinity levels did not have a significant impact on germination characteristics, hydropriming application improved germination characteristics, but salicylic acid application had a negative effect. However, it has been observed that salicylic acid applications increase seedling development and dry matter accumulation and promote plant growth under salinity stress. As a result, it has been observed that the application of 0.5 mM salicylic acid is a useful application to improve salinity stress and promote plant growth in broad bean.