12. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi, Bursa, Türkiye, 21 - 22 Mart 2022, ss.254-260
Taksonomi;
canlıların tür düzeyinde sınıflandırılmasıdır.
Uzun süre Robert H. Whittaker (1969) tarafından önerilen 5 alem (Monera,
Protista, Fungi, Plantae ve Animalia) sistemi canlı sınıflandırılmasında
kullanılmıştır. Sonrasında 1990 yılında Carl Woese tarafından hücre yapılarına
göre canlıları 3 gruba (Bacteria, Archaea ve Eucarya) ayıran yeni taksonomi
birimi önerilmiştir.
Mikroorganizmaların
taksonomisinin oluşturulmasında; filojenik klasifikasyon, numerikal klasifikasyon,
genetik klasifikasyon, antijenik klasifikasyon, fajla tiplendirme,
kemotaksonomi gibi sınıflandırma yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler
uygulanırken mikroorganizmaların; DNA-DNA hibridizasyonu, morfoloji, metabolizma
faaliyetleri, DNA’daki % GC oranı gibi özellikleri incelenmektedir. Taksonomideki
gelişmelerin sonucunda gıda mikrobiyolojisini ilgilendiren mikroorganizmaların
sınıflandırılmasında da önemli değişiklikler meydana gelmektedir.
Sonuç
olarak; gıda güvenliği, gıdaların kalitesi ve özellikle fermente gıdalar gibi
bazı gıdaların prosesi açısından büyük öneme sahip gıda mikrobiyolojisinin
temeli olan mikroorganizmaların taksonomisinin güncelliği sürekli olarak takip
edilmeli ve taksonomiyi güçlendirecek yeni ve güvenilir yöntemlerin geliştirilerek
desteklenmesi gerekmektedir.