KUZU BESİ YEMİNE SODYUM BÜTİRAT KATKISININ BESİ PERFORMANSINA ETKİLERİ


Creative Commons License

Tekin Ö. K., Aycan B., Yavuz H. M., Özgüden Akkoç C. G., İlhan T., Oğan M. M.

2. ULUSLARARASI KOYUN - KEÇİ SAĞLIĞI VE YÖNETİMİ KONGRESİ, Muğla, Türkiye, 27 - 30 Nisan 2023, ss.118-119

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.118-119
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, kuzu besi yemine sodyum bütirat katkısının rumen gelişimi ve besi performansına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada kuzular kontrol(KN) ve deneme(SB) grupları olmak üzere 27’şer başlık 2 gruba ayrılmıştır. Gruplardaki kuzular ilk 1 hafta anneleriyle birlikte doğum kafeslerinde tutulmuşlar ve sonra araştırma gruplarına gönderilmişlerdir. Gruplardaki kuzulara 1 haftalık yaştan itibaren yiyebilecekleri kadar kuzu besi yemi ve yonca kuru otu verilmiştir. Grupların kuzu besi yemleri içerik ve kompozisyon olarak benzer düzenlenmiş, ancak deneme grubuna yedirilen kuzu besi yemine %0.4 oranında sodyum bütirat katılmıştır. Kuzular ilk 1 ay günde 3 kez, 1 aydan sütten kesime 1 hafta kalıncaya kadar günde 2 kez 30 dakika annelerini emmeye bırakılmışlardır. Sütten kesildikleri 65 günlük yaşa 1 hafta kala günde 1 kez emzirilmişlerdir. Sütten kesimden sonra kuzular kesime gönderilinceye kadar konsantre yem ve yonca kuru otu ad libitum verilmeye devam edilmiştir.

Her 2 grupta deneme başlangıcında, denemenin 45. gününde, sütten kesim zamanında ve deneme sonunda canlı ağırlık tartımları yapılmıştır. Grupların yemliklerine konan ve artan konsantre ve kaba yemler tartılmıştır. Deneme sonunda, gruplardan rastgele seçilen 10’ar kuzunun kesiminde sıcak karkas ağırlıkları saptanmıştır. Yine, gruplardan 3’er kuzu rastgele seçilerek rumenleri alınmış, rumen papilla uzunlukları ve kalınlıkları ölçülmüştür.

Bulgularda, SB’nun toplam canlı ağırlık artışlarının KN’na göre 45. ve 105. günlerde daha yüksek olduğu görülmüştür(P<0.05). SB’nun ortalama sıcak karkas randımanları KN’na göre daha yüksek olmuştur(P<0.05). KN’nun araştırma sonu ortalama toplam kuru madde tüketimi SB’na göre 4.01 kg daha fazla olmuştur. SB grubunun 1 kg karkas maliyeti kontrol grubuna göre daha düşük olmuştur. KN’nun rumen papilla uzunlukları ve kalınlıklarının SB grubuna göre daha fazla olduğu saptanmıştır.

Sonuç olarak, kuzu besi yemlerine SB katkısının daha yüksek canlı ağırlık ve karkas randımanı sağladığı söylenebilir. Ancak, rumen gelişimine etkileriyle ilgili sütten kesimden önce histolojik incelemeler yapılmasının faydalı olacağı kanısı oluşmuştur.

In this study, the effects of sodium butyrate supplementation to concentrate on rumen development and fattening performance were investigated. In this research, 2 groups of 27 lambs as control(CG) and trial(SG) were used. Lambs were kept in birth cages for the first week before sent to their groups. Concentrate and alfalfa hay were given to groups as ad libitum. Concentrates of the groups had similar composition, but SG’s contained 0.4% sodium butyrate. The lambs were suckled their mothers 3 times a day for the first month, 2 times a day from 1 month until 1 week before the weaning. They were suckled once a day during last week of suckling period of 65 days. All lambs weighed at the beginning, 45th day of the trial, the weaning and end of the trial. Daily feed consumption of the groups was weighed daily. During slaughtering, hot carcass of 10 randomly selected lambs from the groups weighed. The length and thickness of the rumen papilla were measured in 3 lambs randomly selected from each group.

As a results, it was observed that the total body weight gains of SG were higher on the 45th and 105th days compared to CG(P<0.05). Mean hot carcass efficiency of SG were higher than CG (P<0.05). At the end of the research, the average total dry matter consumption of CG was 4.01 kg more than the SG. One kg carcass cost of the SG was lower than the CG. It was determined that the rumen papilla lengths and thicknesses of CG were higher than SG.

It can be said that the sodium butyrate addition into concentrate provides higher body weight and carcass yield. However, it has been concluded that it would be beneficial to perform histological examinations before weaning regarding the effects on rumen development.