Yumurtacı Tavukların Beslenmesinde Rasyona Kurutulmuş Dar Yapraklı Sinir Otu (Plantago lanceolata) İlavesinin Performans, Sarı Pigmentasyonu ve Diğer Yumurta Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri


GÜMÜŞ İ. H., sozcu a., EROL S., ÇARPICI E. B.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.13, sa.10, ss.2979-2985, 2025 (TRDizin) identifier

Özet

Bu çalışma, yumurtacı tavukların beslenmesinde rasyona kurutulmuş dar yapraklı sinir otu (Plantago lanceolata) ilavesinin performans, sarı pigmentasyonu ve diğer yumurta kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 56 haftalık yaşta toplam 150 adet Lohmann Sandy genotipli yumurtacı tavuk kullanılmış, kontrol rasyonu (sinir otu ilavesiz) ve kontrol rasyonuna iki farklı dozda (1. doz; 0,5 kg/ton yem, 2. doz; 1 kg/ton yem) sinir otu ilave edilmiş deneme rasyonları olmak üzere üç deneme grubu oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda, deneme grupları arasında yumurta verimi ve yem tüketiminin benzer olduğu gözlenmiştir (P>0,05). Diğer yandan, yumurta ağırlığının 1.doz grubunda 61.8 g ortalama değeriyle en yüksek, kontrol grubunda ise 58,6 g ile en düşük değerde olduğu gözlenmiştir (P<0,05). Yemden yararlanma oranı ise kontrol, 1.doz ve 2.doz gruplarında sırasıyla 2,06, 1,94 ve 2,02 olarak tespit edilmiştir (P<0,05). Kurutulmuş dar yapraklı sinir otu ilavesiyle yumurta sarı oranının kontrol grubuna göre artış gösterdiği, sarı renginin ise koyulaştığı saptanmıştır (P<0,05). Yumurta sarı rengi kontrol, 1. doz ve 2. doz deneme gruplarında sırasıyla 9,2, 12,6 ve 12,4 olarak gözlenmiştir. Sonuç olarak, yumurtacı tavukların beslenmesinde rasyona ilave edilen 0,5 kg/ton yem seviyesinde kurutulmuş dar yapraklı sinir otu yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı ve sarı rengi üzerine olumlu etkileri olduğu için, özellikle sarı pigmentasyonu için doğal bir kaynak olarak önerilebilir.
This study was carried out to determine the effects of dried narrow-leaf plantain herb (Plantago lanceolata) supplementation into feed on performance, yolk pigmentation and other egg quality characteristics in nutrition of laying hens. In the study, a total of 150 laying hens with Lohmann Sandy genotype at 56 weeks of age were randomly divided into three treatment groups as control (no supplementation), and two different amounts of supplementation of plantain herb into control feed (1. Dose: 0.5 kg per ton feed and 2. Dose: 1 kg per ton feed). At the end of the experiment, any significant differences were observed for egg laying performance and feed consumption (P>0.05). On the other hand, egg weight was found to be the highest with a value of 61.8 g in 1. dose group, and the lowest with a value of 58.6 g in the control group (P<0.05). Feed efficiency was found as 2.06, 1.94 and 2.02 in the control, 1. dose and 2. dose groups respectively (P<0.05). The supplementation of dried plantain herb provided an increment in egg yolk percentage and a darkening in egg yolk, when compared to the control eggs (P<0.05). The egg yolk color was observed as values of 9.2, 12.6 and 12.4 of Roche color fan in the control, 1. dose and 2. dose groups, respectively. In conclusion, the supplementation of dried narrow-leaf plantain herb at an amount of 0.5 kg per ton feed could be recommended as a natural source for egg yolk pigmentation in nutrition of laying hens, respecting to improvements in egg weight, feed efficiency and yolk color.