18. Uludağ İç Hastalıkları Ulusal Kış Kongresi, Bursa, Türkiye, 3 - 06 Mart 2022, ss.268
Giriş ve Amaç: Radyofrekans ablasyon (RFA) çeşitli solid tümörlerin tedavisinde kullanılan minimal invaziv bir tekniktir. Ancak tiroid kanserinde kullanımı yaygın değildir ve uzun dönem takip verileri kısıtlıdır. Bu çalışmada, merkezimizde RFA tedavisi uygulanmış papiller tiroid kanserli hastaların tedavi sonrası durumlarının incelenmesi ve tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Eylül 2014-Ocak 2021 tarihleri arasında metastatik veya rekürren papiller tiroid karsinomu tedavisine yönelik RFA uygulanan erişkin hastalar çalışmaya dahil edildi. Takip verisi yetersiz veya 1 yıldan kısa süreli olan hastalar çalışmadan çıkarıldı. Hastaların endokrinoloji poliklinik takiplerindeki veriler retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Çalışmaya RFA uygulanmış ve yeterli verisi bulunan 10 tiroid papiller karsinom hastası (8 kadın, 2 erkek) dahil edildi. Toplam 11 RFA işlemi ve işlem yapılan 13 rezidü/metastatik bölge (9 boyun lenf nodu, 1 isthmus, 1 sağ tiroid loju, 2 sol tiroid loju) değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 44.50±14.04 (yaş aralığı: 24-63 yaş) idi. 1 hastaya farklı bölgelerden 2 kez RFA işlemi yapılmıştı. Tüm hastalar RFA öncesi cerrahi ile birlikte radyoaktif iyot tedavisi almıştı. 2 hastada (%20) RFA öncesi uzak metastaz mevcuttu. RFA uygulanan lezyonun en geniş çapı ortalama 11.85±5.95 mm idi. RFA işlemlerinin 2’sinde (%18.18) minör komplikasyon (1 hastada boyunda şişlik, 1 hastada geçici ses kısıklığı) gelişmişti. Majör komplikasyon gelişen hasta yoktu. RFA sonrası hastaların ortalama 51.20±19.86 ay süreli takip verileri incelendi. RFA uygulanan 13 bölgeden 1’inde (%7.69) rekürrens saptandı. Bahsedilen rekürrens RFA’dan 3 ay sonra gelişmişti, sol tiroid lojunda ve geniş çapı 15 mm idi. RFA öncesi ve sonrası tiroglobulin düzeyleri (mcg/L) arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.26). 4 hastanın takibinde RFA uygulanan bölgenin dışında metastaz saptandı. Tüm hastalar hayattaydı.
Tartışma ve Sonuç: Opere edilmiş papiller tiroid karsinomlu hastaların bir kısmında tiroid yatağında veya
boyundaki lenf nodlarında rekürren veya metastatik hastalık gelişebilmektedir. Bu durumda tekrarlayan
cerrahiler gündeme gelmekte ve komplikasyon riski artmaktadır. Çalışmamızda papiller tiroid kanserinde
RFA sonrası işlem bölgesinde rekürrens oranı düşük bulunmuştur. RFA tedavisi, komplikasyon riskinin ve
uzun dönem takiplerinde nüks oranlarının düşük olması göz önüne alındığında hastalığın bölgesel
kontrolünü sağlamada önemli bir alternatif olabilir.