Tessier No:7 Yarığı Onarımı ve İki Vakanın Sunumu


Creative Commons License

İçel M. D., Çeçen S., Özbek S.

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi 45. Ulusal Kurultayı , Ankara, Türkiye, 28 Ekim - 01 Kasım 2023, ss.301-302

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.301-302
  • Bursa Uludağ Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tessier No:7 Lateral Dudak Yarığında Klinik Tecrübemiz 

Giriş 

Kraniyofasiyal yarıklar nadir görülen konjenital anomalilerdir. Bu anomaliler Tessier tarafından 1973 yılında sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmada yarıklar 0’dan 14’e numaralandırılmış olup zigomatikotemporal sütür üzerinde yer alan 7 numaralı yarık en sık gözlenen yarık tipidir. Bu yarık tipinin görülme sıklığının 3000 – 5642 doğumda 1 olduğu tahmin edilmektedir. 

Kliniğimizde 2021-2022 yıllarında Tessier No:7 yarık kliniği mevcut 2 hasta tedavi edilmiştir.  

Olgular 

Kliniğimizde Tessier No:7 yarık kliniği mevcut 1 ve 3 yaşında 2 hasta tedavi edildi. Hastaların birinde tek taraflı diğerindeyse çift taraflı yarık mevcut idi. 

1 yaşındaki olgu sağ ağız kenarında açıklık ve sağ kulak önünde cilt lezyonu şikayeti ile ailesi tarafından kliniğimize getirildi. Hasta hiperfenilalaninemi tanısı ile takip edilmekteydi. 

3 yaşındaki olgu her iki ağız kenarında açıklık şikayeti ile ailesi tarafından kliniğimize getirildi. Hastada herhangi bir ek hastalık veya sendromik durum mevcut değildi. 

İlk olguda sağ kulak önündeki cilt lezyonu eksize edilip primer onarım gerçekleştirildi. Sağ ağız kenarındaki açıklık oral komissürden yapılan insizyon ile orbikularis oris kas yapıları bir araya getirilirek uygun şekilde onarıldı. İkinci olguda oral kommisürden yapılan insizyon ile eksplorasyon sağlandıktan sonra orbikularis oris kas yapısı bütünlüğü sağlanarak onarım gerçekleştirildi. (Resim 1) 

Tartışma 

Nadir görülen konjenital anomalilerden olan kraniyofasiyal yarıklar Tessier tarafından klinik gözleme dayalı olarak yapılan sınıflama sistemi ile sınıflandırılmaktadır. 0’dan 14’e kadar olan bu sınıflama sisteminde küçük rakamlar (0-7) yüz yarıklarını büyük rakamlar ise (8-14) kranial uzanımları temsil eder. 

Tessier No:7 en sık görülen kraniyofasial yarık olup hemifasiyal mikrozomi olarak da bilinir. 

Kraniyofasiyal yarıkların gestasyonun ilk 12 haftasındaki sorunlara bağlı ortaya çıktığı düşünülmekle birlikte patogenezi net olarak açıklanamamıştır. Klinik görünümü oldukça değişken olup mikroform şekilinde sadece deri fazlalığı (skin tag) bulunurken ağır tipinde ağız kenarından kulağa uzanan geniş bir yarık mevcut olabilir. Tessier No:7 yarık ile birlikte zigomatik arkta yokluk,mandibula anomalileri,maksiller alveolde hipoplazi,makrostomi,kulak anomalileri ve preaurükular bölgede saç kaybı gibi çeşitli anomaliler bulunabilir. 

Sonuç 

Tessier No:7 yarıkların onarımı basitçe genişlemiş ağız kenarının bir araya getirilip dikilmesinden ibaret olmayıp özellikle orbikularis oris kasının halka şeklinde dikilerek devamlılığın sağlanması esastır. Ayrıca cildi Z-plasti tekniği ile kapatmak daha sonra oluşabilecek ve ağız köşesini dış yana çekebilecek skar kontraktürünü engeller. Ölçümlerde asimetriyi engellemek için operasyonun nazal entübasyonla yapılması önerilir. 

 

Kaynakça 

1.S.Özbek ve ark. Tessier No: 7 Lateral Yüz Yarığında Cerrahi Tedav Uludağ Üni. Tıp Fak.Dergisi,2012 

2.Sarı E. Tessier Number 30 Facial Cleft: A Rare Maxillofacial Anomaly Turkish Journal of Plastic Surgery 2022 

3.Roger H. Woods,Sanjay Varma,David J.David Tessier No. 7 Cleft: A New Subclassification and Management Protocol PRS Journal 2008 

4.Ichiro Ono and Tohru Tateshita New Surgical Technique for Macrostomia Repair with Two Triangular Flaps Plastic and Reconstructive Surgery 2000 

5.Paul Tessier-Anatomical Classification of Facial, Cranio-Facial and Latero Facial Clefts  Journal of Max-Fac Surgery 1976