5.Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi, Kırklareli, Türkiye, 12 - 15 Eylül 2017, cilt.1, ss.348-357
Bu çalışma, farklı tuz (NaCl) konsantrasyonlarının (0, 50, 100, 150 ve 200 mM), Baron,
Challenger, Khan ve Vega tatlı mısır çeşitlerinde, çimlenme oranı, çimlenme enerjisi, çimlenme
indeksi, çimlenme oranındaki azalma, çimlenme zamanı ve plumula ile radikula uzunlukları
üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, farklı tuz
konsantrasyonları, söz konusu çimlenme özellikleri üzerinde istatistiksel olarak önemli ölçüde
etkiye sahip olmuştur. Elde edilen sonuçlar, incelenen tüm parametrelerde 50 mM NaCl üzerindeki
dozlarda olumsuz etkilerin ortaya çıktığını ve en düşük değerlerin 200 mM’da olduğunu
göstermektedir. Çeşitler arasında ve çeşit x tuz interaksiyonunda incelenen tüm özellikler açısından
önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ele alınan özellikler açısından genel olarak
değerlendirildiğinde Vega çeşidi, farklı tuzluluk düzeylerinde ölçülen parametrelerin çoğunda diğer
çeşitlere göre daha iyi performans göstermiştir.
Seeds of four sweet corn cultivars including Baron, Challenger, Khan and Vega were used to
investigate the effects of different NaCl concentrations (0, 50, 100, 150 and 200 mM) on their
germination percentage, germination energy, germination index, relative germination rate,
germination time and, plumule and radicle length. The results showed that different treatments of
salinity had statistically considerable effects on the germination parameters. Results indicated that
the salt concentrations above 50 mM had negative effects on all parameters and the lowest values
obtained at 200 mM. The endurances of varieties to salt stress indicated differences in respect of all
components examined. In addition, the effects of variety x salt interactions were significant for
these parameters. As a brief, the Vega cultivar demonstrated better performance than the other
cultivars for most of measured parameters under different salinity levels.