Eğirdir, Beyşehir, Uluabat, İznik ve Kovada Göllerinin Su-Sediman Yapısı ile Makrofit, Bentoz, Plankton ve Ekonomik Su Ürünleri Türlerinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması


Savaşer S., Ceylan M., Aktaş Ö., Bulut C.(Yürütücü), Şener E., Gündüz H., et al.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2014 - 2018

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2014
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2018

Proje Özeti

Hızlı endüstriyel gelişim, kentleşme ve yoğun tarımsal ilaç uygulamaları çevre kirliliği problemini de beraberinde getirmiştir. Çevre kirleticileri arasında ise metal ve metal bileşikleri ön sıralarda yer almaktadır. Karasal ortamlardaki kirleticiler çeşitli yollarla sucul alanlara taşınmakta ve çevre kirliliğinden öncelikle sucul ekosistemler zarar görmektedir. Özellikle günümüzde sucul ortamda bulunan ağır metal kirliliği besin zinciri yolu ile insan sağlığını da ciddi derecede tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.

Kurumumuz sorumluluk sahası içinde yer alan Eğirdir Gölü’nün içme suyu havzası olarak kullanılması, Beyşehir Gölü’nün içme suyu potansiyelinin olması, Uluabat Gölü’nün Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altına alınmış olması, İznik Gölü’nün ise Türkiye’nin en büyük gümüş balığı ihracatına sahip olması sözü edilen gölleri ekonomik ve ekolojik yönden önemli kılmaktadır. Bununla birlikte bu göller çevresindeki kentsel ve endüstriyel atıkların yoğun deşarjına maruz kalmaktadır.

Bu proje kapsamında kurumumuz sorumluluk sahası içinde bulunan ve Türkiye’nin en büyük 5 tatlısu gölü arasında yer alan Eğirdir, Beyşehir, Uluabat ve İznik gölleri ile bu gölleri besleyen derelerin su ve sediman örneklerinde ağır metal (Cd, Pb, Hg, Al, Cu, Zn, Mn, Fe, Ni, Cr) analizleri gerçekleştirilecektir. Daha sonra besin zincirinde yer alan makrofit, bentoz, plankton, balık (kas) ve kerevit (et) örneklerinden de ağır metal analizleri yapılacak ve göllerimizdeki ağır metal dinamiği belirlenmeye çalışılacaktır.