Ergofizyolojik risk değerlendirme yöntemleri ile yeni iş istasyonu tasarımı gerçekleştirilmesi


Gündüz T., Uygun B.(Yürütücü)

Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje, 2019 - 2019

  • Proje Türü: Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2019
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2019

Proje Özeti

Projenin amacı, bir otomotiv yan sanayi işletmesinde, çalışan sağlığının uzun vadede korunmasını ve çalışma verimliliğinin artırılmasını sağlamak üzere riskli çalışma istasyonlarında yeni işyeri tasarımı yapılmasıdır.

 

Durden Plastik A.Ş.’de, otomotiv sektörü için araç amblemleri üretimi ve dekoratif krom kaplama parçalarının üretimi yapılmaktadır. Mevcut çalışma koşulları incelendiğinde, çalışanların vücut ektremitelerinin yanı sıra bel ve boyunla ilgili olarak çeşitli derecelerde zorlanmaya maruz kaldıkları görülmektedir. Çalışanların belli noktalarda çok hafif yüklerle çalışıyor olmalarına rağmen, az yük-çok tekrar prensibine göre uzun vadede zorlandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma pozisyonları gereğinden fazla sayıda uygun olmayan açıda eğilme, uygun olmayan uzaklığa uzanma ve sürekli ayakta çalışma gibi mesleki kas iskelet sistemi hastalıklarına yol açan çalışma koşullarını içermektedir. Çalışmanın farklılığı, yapılan iş istasyonlarına özel olarak risk analizi kurgulanması ve işletmeye özel olarak yeni bir iş istasyonun tasarımının yapılacak olmasıdır.

 

İşletmede öncelikle, en riskli olarak görülen en az 3 çalışma istasyonunun belirlenecektir. Belirlenen iş istasyonları için yapılan işleri analiz edebilecek ergonomik risk analizi yöntemlerinin araştırılacaktır. Çalışma istasyonuna özel olarak belirlenen en uygun yöntemle ergofizyolojik risk analizi yapılacaktır. Analizdeki risk faktörünü etkileyen alt parametreler incelenerek, hangi parametrenin sonucu en çok etkilediği belirlenecektir. Bu bilgiler ışığında iş yeri tasarımı risk faktörü düşük olacak şekilde yeniden tasarımı yapılacaktır. Yapılan tasarım işletme tarafından devreye alınacaktır.

 

Proje sonucunda yapılacak yeni iş istasyonu tasarımı ile risk faktörü azalacak ve çalışanın mesleki kas-iskelet sistemi hastalığına yakalanma oranı azaltılacaktır. Elde edilecek iyileştirmeler ile işletmede verimliliğinin artması beklenmektedir.