Tavukçuluk İşletmelerinden Salınan Kirletici Gazların Fotobiyoreaktör Sistemi ile Azaltılması


Şimşek E. (Yürütücü), Uğuz S.

TÜBİTAK Projesi, 2021 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2021
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2024

Proje Özeti

Günümüzde artan nüfusa bağlı olarak hayvansal ürünlere olan talep her geçen gün artmaktadır. Türkiye’de kırmızı etin ekonomik sebeplerden dolayı daha maliyetli olması tavuk eti ve yumurta tüketimini artırmaktadır. Ülkemiz tavukçuluk sektöründe hızlı gelişen modern tesislere sahiptir. 2018 yılı TUİK verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 20000 adet tavuk eti ve yumurtası üretimi yapan tesis bulunmaktadır. Tavukçuluk işletmelerinde iç ortamda bulunan ve çevreye salınan gazlar (NH3, CO2, H2S), insan ve hayvan sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Kümeslerden salınan kirletici gazların azaltılmasına yönelik fiziksel, kimyasal, biyolojik ve diyet gibi farklı yöntemler üzerine çalışmalar bulunmaktadır. Ancak bu yöntemlerin maliyetlerinin yüksek ve düşük performanslı olmaları sebebiyle yaygın olarak kullanılmamaktadır.

 

Mikroalglerin fotosentetik aktiviteleri sayesinde karbondioksit gazının biyokütle üretilerek azaltılması, biyokütlenin gıda maddesi olarak kullanılması ile ilgili birçok uygulama bulunmaktadır. Ancak, bu çalışmanın konusunu oluşturan mikroalg kültürlerinin bulunduğu fotobiyoreaktör sistem aracılığıyla tavuk kümeslerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının mitigasyonu, biyokütle eldesi ve biyokütlenin tavuk yemi olarak kullanılması özgün bir yaklaşımdır. Bu çalışma sadece tavuk kümeslerinden kaynaklanan sera gazlarının mitigasyonuna katkıda bulunmakla kalmayıp, biyoyakıt ve tavuk yemi eldesi de sağlayacaktır. Bu çalışmanın en önemli çıktısı ise, hayvansal üretimden kaynaklanan kirletici sera gazlarının mikroalgler ile azaltılmasını sağlayan özgün bir biyoteknolojik sistem geliştirilmesi olacaktır. Bu sistemin çıktısı olan biyoyakıt ve biyoürünler ise sürdürülebilir hayvancılığa bir örnek oluşturabilecektir.

 

Projenin uygulanması için Bursa ilinde bulunan Has Tavuk firması seçilmiştir. Laboratuvar ortamında geliştirilen Fotobiyoreaktör (PBR) sistem, has tavuk firmasındaki kümese entegre edilerek, kümes iç ortamında bulunan kirletici gazların azaltılması planlanmaktadır. Üretilen biyokütle ise, hayvan yemi olarak kullanılma potansiyeli bulunmaktadır. Literatürde yapılan araştırmalara göre, ulusal düzeyde bu sistem üzerine laboratuvar koşullarında ya da kümes ortamında teorik ve uygulamaya dönük kapsamlı bir bilimsel çalışmaya rastlanmamıştır.

 

Projenin ilk aşamasında, laboratuvar ortamında Panel tip PBR sistemi tasarımı yapılacak ve 3 adet PBR tankında, 3 farklı alg türünün (Scenedesmus Dimorphus, Chlorella vulgaris, Chlamydomonos reinhardtii) farklı ışık yoğunlukları (100, 200, 300 µmol/m2/sn) ve hasat sürelerinde (her gün hasat, 14.gün sonunda hasat) yetiştirilerek alg gelişimleri incelenecektir. Daha sonra PBR tankları uygulamalı olarak denenmek üzere Has Tavuk firmasının kümesine entegre edilecektir. Kümes iç ortam hava gazı vakum pompası ile çekilerek PBR tankına aktarılacaktır. 4 aylık süre boyunca 3 farklı alg türü, 3 farklı besiyeri (BBM, Azotsuz BBM, saf su) koşullarında yetiştirilecektir. 24 saatlik periyotlarla hücre sayımı ve biyokütle verimi ölçülerek PBR tankındaki alg gelişimi incelenecektir. Ayrıca PBR sistemde giriş ve çıkış noktalarında yapılacak gaz ölçümleri ile iç ortam havasında bulunan kirletici gazların mitigasyonu incelenecektir.