Support to Sustainnable Honey Value…


Dokuzlu S. (Yürütücü), Hidier E., Gürkan C., Dall'olio R., Erdal B., Çopur Ö. U., et al.

AB Destekli Diğer Projeler, 2019 - 2023

  • Proje Türü: AB Destekli Diğer Projeler
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2019
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2023

Proje Özeti

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından hazırlanan ve fonları verilen, Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından yürütülen “Türkiye Bal Değer Zincirinin Coğrafi İşaretler Yardımıyla Sürdürülebilirliğinin Desteklenmesi” konulu Proje ile Türk Çam Balının Türkiye ve Avrupa Birliğinde (AB) coğrafi işaretinin alınması hedeflenmektedir.

Projenin temel amacı; başta arıcılar olmak üzere değer zincirinin tüm aktörlerini bir araya getirerek, coğrafi işaret (Cİ) sertifikasyonu ve çam balının dünya pazarlarına tanıtılması yoluyla bal değer zincirinin etkinliğinin ve kapsayıcılığının artırılmasıdır.

Projenin özel amaçları ise;

  • Çam balı değer zincirinde güvenilir bir sertifikasyon sistemi oluşturmak ve geriye dönük bağlantıları güçlendirmek; etkinliği artırmak, kapsayıcılık, kalite ve adil uygulamalar (ekonomik faydaların yeniden dağıtılması gibi) için daha iyi bir eşgüdüm sağlamak
  • Türk Çam balını yerel ve ihraç pazarlarında tanıtmak, ilerleyen dönemlerde Avrupa Birliği (AB) Cİ tescili ile AB pazarlarında da tanıtımını sağlamak
  • Bal ve diğer yöresel ürünler ile turizm arasında bir bağ kurarak, bölgesel bir gelişme stratejisi başlatmaktır.

Proje ile Türk Çam Balının karakterize edilmesine ve Yunanistan’da üretilen ballardan farkının belirlenmesine yönelik araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’nin 7 ilinden ve Yunanistan’dan çam balı numuneleri toplanarak duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır.

Bal karakterizasyonunun yanı sıra çam balı üreticilerine anket uygulanarak yüksek kaliteli çam balı üretim süreci ortaya konmuştur. Çam balı üreticilerine ve sektördeki tüm paydaşlara coğrafi işaret ve bal kalitesi üzerine eğitimler verilmiştir.

Proje, aynı zamanda Türk çam balının dünyada tanıtımının yapılması ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesi üzerine yapılacak çalışmaları da kapsamaktadır.

Proje kapsamında tüm sektör paydaşlarının bir araya getirilerek, sektörü daha güçlü bir şekilde geliştirmeyi sağlayacak tüzel bir kişilik kurulması üzerine çalışmalar yürütülmektedir.