Dokuzlu S. (Yürütücü), Hidier E., Gürkan C., Dall'olio R., Erdal B., Çopur Ö. U., et al.
AB Destekli Diğer Projeler, 2019 - 2023
Birleşmiş
Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)
tarafından hazırlanan ve fonları verilen, Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından
yürütülen “Türkiye Bal Değer Zincirinin Coğrafi İşaretler Yardımıyla
Sürdürülebilirliğinin Desteklenmesi” konulu Proje ile Türk Çam Balının Türkiye
ve Avrupa Birliğinde (AB) coğrafi işaretinin alınması hedeflenmektedir.
Projenin temel amacı; başta arıcılar
olmak üzere değer zincirinin tüm aktörlerini bir araya getirerek, coğrafi
işaret (Cİ) sertifikasyonu ve çam balının dünya pazarlarına tanıtılması yoluyla
bal değer zincirinin etkinliğinin ve kapsayıcılığının artırılmasıdır.
Projenin özel amaçları ise;
Proje ile Türk Çam Balının karakterize
edilmesine ve Yunanistan’da üretilen ballardan farkının belirlenmesine yönelik
araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’nin 7 ilinden ve
Yunanistan’dan çam balı numuneleri toplanarak duyusal, fiziksel ve kimyasal
analizleri yapılmıştır.
Bal karakterizasyonunun yanı sıra çam
balı üreticilerine anket uygulanarak yüksek kaliteli çam balı üretim süreci
ortaya konmuştur. Çam balı üreticilerine ve sektördeki tüm paydaşlara coğrafi
işaret ve bal kalitesi üzerine eğitimler verilmiştir.
Proje, aynı zamanda Türk çam balının
dünyada tanıtımının yapılması ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesi üzerine
yapılacak çalışmaları da kapsamaktadır.
Proje kapsamında tüm sektör
paydaşlarının bir araya getirilerek, sektörü daha güçlü bir şekilde
geliştirmeyi sağlayacak tüzel bir kişilik kurulması üzerine çalışmalar
yürütülmektedir.