KUMRAL N. A. (Yürütücü), AKSOY A., GÜMÜL B., HAZARHUN G., KOLCU A., ERTAŞ S.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2024
Kiraz tarımsal ihracatımızın lokomotif ürünlerindendir. Taze tüketime yönelik bu gıdanın ihracatında en önemli
sorunların başında pestisit ve hormon kalıntıları gelmektedir. Projede, kirazdaki doğal olmayan tüm kalıntıların
analiz edilebileceği laboratuvar prosedürlerinin oluşturulması, bu metotların uluslararası akreditasyonun alınması
ve sezon boyunca sahadan alınacak yüksek sayıda numene ile örneklerde kirlilik oranlarının belirlenmesi
amaçlanmıştır. Ayrıca, bu sürvey çalışmaları ile belirlenen kalıntı miktarları dikkate alınarak EFSA’nın önerdiği
metot kullanılarak ArfD (Akut toksisite referans değeri)’nin hesaplanması diğer bir proje amacımızdır. Son
olarak, proje kapsamında farklı kimyasallar kullanılarak paketleme öncesi mevcut pestisitlerin giderilmesi
yönünde deneysel araştırmalar yürütülecektir. Elde edilen sonuçlar ışığında, kiraz üreticilerine kalıntı riski olan
kimyasal maddeleri kullanmamaları veya doğru kullanım metotları yönünde eğitici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi
ve ürünlerin bahçeden sofraya izlenebilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu proje sayesinde kiraz
üretiminde kalıntı risklerinin düşürülmesi, daha fazla ve kaliteli pazara arz edilmesi ve akademik yayınların
üretilmesi sağlanacaktır.