Kestanede (Castanea Sativa Mill.) Transkriptomik, Histolojik Ve Sekonder Metabolit Yaklaşımlarla Kestane Gal Arısı (Dryocosmus Kuriphilus Yasumatsu) Zararlısına Karşı Dayanıklılığın Tespiti


Mert C. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2019
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2023

Proje Özeti

Bu çalışma, Aydın İli Nazilli İlçesinde yapılan seleksiyon çalışması sonucu belirlenmiş olan kestane (Castanea sativaMill.) genotiplerinin tozlayıcılarının belirlenmesi amacıyla2018-2020 yıllarında yürütülmüştür. Ana genotip kaynakları olan N-2-5, N-23-1, N-20-2, N-3-4 ve N-7-3genotipleri ile bu genotiplerin bulunduğu köylerden doğadan saptanan yabani kestane ağaçlarından yapılan surveyler ile seçilen altı tozlayıcı adayı (T2-1, T2-2,T4-1,T4-2,T5,T6)ile kendileme ve melezlemeler yapılmıştır. 

Kestanelerde kendiyle tozlanan çeşitlerin, uyuşmazlık nedeniyle meyve bağlayamadıkları ve bazı çeşitlerin özellikle erkek çiçek yapıları gereği (erkek kısırlık gibi) tozlayıcılık niteliklerinin bulunmadığı bilinmektedir. Bu nedenle, genetik olarak uyuşabilen çeşitlerin belirlenmesi gereklidir. Yürütülen bu proje ile, Aydın İli Nazilli ilçesinde seleksiyon çalışması ile öne çıkan kestane genotiplerinin eşeysel uyuşma (compatibility) durumlarının saptanması, meyve tutma özellikleri ve kısırlığa yönelik olarak erkek çiçek yapılarının ve polen morfolojik yapılarının araştırılması amaçlanmıştır. Döllenme olayında başarı büyük ölçüde çiçek tozu canlılığına ve çimlenme gücüne bağlı olduğu için, incelenen genotiplerde bu özellikler belirlenmiştir.