UV-B stresine maruz bırakılmış ıspanak bitkisinde selenyum uygulamasının etkilerinin belirlenmesi


Creative Commons License

Cansev A. (Yürütücü), İpek M., Akpınar A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2020
  • Bitiş Tarihi: Mart 2021

Proje Özeti

Pek çok canlının büyüme ve gelişmesi üzerinde olumsuz etkilere sahip olan UV-B ışınları, ozon tabakasındaki insan kaynaklı etmenlerle meydana gelen incelme nedeniyle her yıl yaklaşık % 0,3-1 oranında artmaktadır. Bu nedenle, her geçen yıl yeryüzüne ulaşan UV-B ışınlarının miktarının ve beraberinde küresel ısınma oranının da artacağı ön görülmektedir. Bu durumda bitkilerin büyüme ve gelişmesi de olumsuz etkilenecektir. Yaprakları tüketilen bir bitki olan ıspanağın, UV stresinden etkilenme potansiyeli yüksektir. Bitkiler UV stresi gibi stres faktörleri ile başa çıkmada güçlü bir antioksidatif savunma sistemine ihtiyaç duyar. Bir mikro besin elementi olan selenyum (Se) un, bitkilerin stres ile mücadelesinde önemli bir unsur olduğu son yıllarda araştırmalar bulunmaktadır. Fakat şimdiye kadar kontrollü koşullarda yetiştirilen ıspanak bitkisinde UV-B stresine bağlı selenyum etkisinin incelendiği bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle söz konusu projemiz, literatüre yeni veriler sunmaktadır. Çalışmada Matador çeşidi ıspanak (Spinacia oleracea L.) tohumları kontrollü iklim dolabında 4 hafta boyunca yetiştirilmiş, ardından ıspanak bitkilerine 4 hafta süresince 1 mg/L ve 5 mg/L dozlarında selenyum (Se) uygulanması yapılmıştır. Takiben, UV-B stresine maruz bırakılarak ıspanak bitkilerinde selenyum uygulamasının etkileri gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlarımızda 5 mg/L Se uygulamasının ıspanak bitkilerinde strese neden olduğu ancak 1 mg/L Se un, UV-B stresinde ıspanak bitkilerine tolerans sağladığı tespit edilmiştir