Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Projesi(MARKA) Proje No:MARKA/11-05/AR-GE/KAGM-0007- Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin Kullanımı


Creative Commons License

Atak A., Doğan A., Hancı F., Cebeci E., Aydın B., Gülbağ F., et al.

CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi, 2011 - 2012

  • Proje Türü: CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2011
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2012

Proje Özeti

“Bahçe Bitkileri Islahında Biyoteknolojinin Kullanımı” isimli Proje Kasım 2011 de uygulanmaya başlanmıştır. Önce Enstitü Biyoteknoloji Laboratuvarının altyapı eksiklikleri giderildi. Ayrıca ihtiyaç duyulan bazı cihazlar proje kapsamında alındı. Projenin başlangıcı ile birlikte projeyi tanıtıcı faaliyetler (proje broşürü, afişler, tanıtıcı panolar, laboratuvar önlükleri, basın bildirileri gibi) gerçekleştirildi.

Proje desteğiyle yurtdışında İngiltere, Hollanda ve İtalya’ya çalışma ziyaretlerinde bulunularak pekçok bilim insanıyla işbirliği ve ortaklık imkanları görüşüldü. Ayrıca ziyaret edilen ülkeler ve kurumlarda konuyla ilgili yapılan çalışmalar konusunda detaylı bilgi toplandı. İleride özellikle dış kaynaklı projeler için proje ortaklığı konusunda fikir birliğine varıldı. Projenin Mart 2011’de Antalya’da düzenlenen bir toplantıda tanıtımı yapıldı. Ayrıca Mart ayı sonunda proje desteği ile ikinci meyve türlerinde biyoteknoloji uygulamaları seminerine sözlü bildiri ile katılım sağlandı. Yeni Zelanda’da düzenlenen bu Sempozyum da tüm dünyada konuyla ilgili çalışan bilim insanları ile görüşüldü ve ilerisi için ortaklık imkânları araştırıldı.

11-15 Haziran 2012 tarihinde proje desteğiyle “Moleküler İşaretleyicilerin Bitki Islahında Kullanımı” konusunda çok başarılı uygulamalı bir eğitim düzenlendi. Eğitimden yerli ve yabancı konu uzmanlarının katılımıyla ile 50 kadar araştırmacı yararlandı. Projenin sonraki kısımlarında laboratuvar uygulamaları ve eğitim için kimyasal ve sarf malzemesi ihalesi yapıldı ve gerekli kimyasallara ve sarf malzemeleri temin edildi. Bahçe bitkilerinden 3 farklı türde (Kiraz, soğan ve şakayık) farklı markör sistemleri kullanarak laboratuvar çalışmaları yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda tüm türler için ıslah çalışmalarında süreyi kısaltıcı hedeflenen sonuçlara ulaşıldı.

Proje ile sağlanan katkılar ve bilgi birikimi neticesinde Enstitü laboratuvarının daha kapsamlı projeler için ortak kullanıma hazır hale geldiği enstitü web sitesi (www.yalovabahce.gov.tr) üzerinden duyuruldu.