Pitaya (Hylocereus Costaricensis) Kabuğu Özütü Yüklü Lipozom İlaveli Onarıcı Dudak Balmı Formülasyonu Geliştirilmesi, Dudak Balmının DNA'yı Oksidatif Hasara Karşı Koruma Etkisi Ve Kullanılabilirliğinin Araştırılması


Aybastıer Ö. (Yürütücü), Erdal M. S.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2024
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2025

Proje Özeti

DNA bazlarını hidroksil radikalinin oluşturduğu oksidasyona karşı koruma etkinliği belirlenecektir. Özüt yüklü lipozom içeren dudak balmlarından fizikokimyasal ve duyusal testler sonucu seçilen dudak balmının sitotoksik ve yara iyileştirme etkinlikleri keratinosit hücreleri üzerinde belirlenecektir. kullanılacaktır. Hazırlanan dudak balmlarının fizikokimyasal ve duyusal testleri yapılarak, en uygun formülasyon tespit edilecektir. Özüt, lipozom ve dudak balmlarınınve yumuşatıcı özellikleriyle gliserin balmumu, nemlendirici elastikiyet özellikleriyle doğalantiseptik ve ptimum koşullarda hazırlanıp, yüzeyleri kitosan ve pektin ile kaplanan nanolipozomlar doğal yağlar ile hazırlanan dudak balmına eklenecektir. Dudak balmlarının formülasyonunda, antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleriyle jojoba yağı, cilt yumuşatıcı ve nemlendirici özellikleriyle hindistan cevizi yağı, antifungal ve antienflamatuar özellikleriyle shea yağı, nemlendirici ve yeniden yapılandırıcı özellikleriyle tatlı badem yağı veBelirlenen oOluşturulan lipozomların yüzeyi kitosan ve pektin gibi farklı iki doğal polimer ile kaplanacaktır. Bu yüzey modifikasyonu stabilite problemlerini ortadan kaldırmak ve çözünürlüğü arttırmak için kullanılacaktır. Kitosan ve pektinin lipozom yüzeyine adsorpsiyon prensibi elektrostatik etkileşimlerden kaynaklanmaktadır. Lipozom önce kitosan ile pozitif yüklenecek daha sonra pektin ile negatif yüklenecektir. fenolik bileşiklerin hedefe taşınmasını sağlayacak ve ürünün raf ömrünü uzatabilecek lipozomal sistemler kullanılacaktır. Bu sistemde pitaya kabuğu özütü lipozom sistemi içine enkapsüle edilecektir. Gerçekleştirilecek enkapsülasyon işleminin optimizasyonu kemometrik bir yöntem olan Box-Behnken dizayn kullanılarak yapılacaktır.optimize edilen koşullarda hazırlanan özütün emilimini ve stabilizasyonunu arttıracak, içerdiğiGeliştirilecek dudak balmı formülasyonu için merkezi kompozit dizayn ile pitaya kabuğunun meyvenin yenilebilir kısımlarından daha yüksek besin değerleri içermesi sebebiyle, atık değerlendirmek amacıyla meyvenin kabuğu kullanılacaktır. Bu proje kapsamında, .Ejder meyvesi veya pitaya olarak bilinen Hylocereus costaricensis son yıllarda yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Hem doğal renklendiriciler hem de betalain bileşiklerini içeren, potansiyel bir antioksidan kaynağı olarak popülerlik kazanmış bir meyvedir