Aybastıer Ö. (Yürütücü), Erdal M. S.
TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025
DNA bazlarını hidroksil
radikalinin oluşturduğu oksidasyona karşı koruma etkinliği belirlenecektir. Özüt
yüklü lipozom içeren dudak balmlarından fizikokimyasal ve duyusal testler
sonucu seçilen dudak balmının sitotoksik ve yara iyileştirme etkinlikleri
keratinosit hücreleri üzerinde belirlenecektir. kullanılacaktır. Hazırlanan
dudak balmlarının fizikokimyasal ve duyusal testleri yapılarak, en uygun formülasyon
tespit edilecektir. Özüt, lipozom ve dudak balmlarınınve yumuşatıcı özellikleriyle
gliserin balmumu, nemlendirici
elastikiyet
özellikleriyle doğalantiseptik ve ptimum koşullarda hazırlanıp, yüzeyleri
kitosan ve pektin ile kaplanan nanolipozomlar doğal yağlar ile hazırlanan dudak
balmına eklenecektir. Dudak balmlarının formülasyonunda, antienflamatuar ve
antimikrobiyal özellikleriyle jojoba yağı, cilt yumuşatıcı ve nemlendirici
özellikleriyle hindistan cevizi yağı, antifungal ve antienflamatuar özellikleriyle shea yağı, nemlendirici
ve yeniden yapılandırıcı özellikleriyle tatlı badem yağı veBelirlenen oOluşturulan
lipozomların yüzeyi kitosan ve pektin gibi farklı iki doğal polimer ile kaplanacaktır.
Bu yüzey modifikasyonu stabilite problemlerini ortadan kaldırmak ve çözünürlüğü
arttırmak için kullanılacaktır. Kitosan ve pektinin lipozom yüzeyine
adsorpsiyon prensibi elektrostatik etkileşimlerden kaynaklanmaktadır. Lipozom
önce kitosan ile pozitif yüklenecek daha sonra pektin ile negatif yüklenecektir.
fenolik bileşiklerin hedefe taşınmasını sağlayacak ve ürünün raf ömrünü
uzatabilecek lipozomal sistemler kullanılacaktır. Bu sistemde pitaya kabuğu özütü
lipozom sistemi içine enkapsüle edilecektir. Gerçekleştirilecek enkapsülasyon işleminin optimizasyonu kemometrik bir
yöntem olan Box-Behnken dizayn kullanılarak yapılacaktır.optimize edilen
koşullarda hazırlanan özütün emilimini ve stabilizasyonunu arttıracak, içerdiğiGeliştirilecek dudak balmı formülasyonu için merkezi
kompozit dizayn ile pitaya kabuğunun meyvenin
yenilebilir kısımlarından daha yüksek besin değerleri içermesi sebebiyle, atık
değerlendirmek amacıyla meyvenin kabuğu kullanılacaktır. Bu proje kapsamında, .Ejder
meyvesi veya pitaya olarak bilinen Hylocereus costaricensis son yıllarda
yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Hem doğal renklendiriciler hem de betalain
bileşiklerini içeren, potansiyel bir antioksidan kaynağı olarak popülerlik
kazanmış bir meyvedir