Geri Dönüşüm ve Doğal Malzemelerden Lif Takviyeli Polimer Kompozit Bal Peteği Sandviç Çekirdek Malzemelerinin Geliştirilmesi


Yazıcı M. (Yürütücü), Torbalı M. S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2022

Proje Özeti

Günümüzde artan çevre bilinci, kaynakların kullanımının kısıtlı olması ve bir değerin üretilmesi sürecinde maliyetlerin azaltılması gibi unsurlar, rekabetçi ortam koşullarında sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için son derece önemlidir. 

Son yıllarda, çevresel etkiler ve yasal düzenlemeler gereği karbon ayak izinin azaltılması çalışmaları kapsamında malzeme hafifletilmesine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları öncelikli konular içerisinde olmaktadır. Özellikle otomotiv, uzay, havacılık, enerji, inşaat gibi alanlarda hafif yapılarına göre yüksek mekanik dayanımları nedeniyle sandviç kompozit yapısında geliştirilen yenilikçi malzemeler ön plana çıkmaktadır. Bu tür malzeme yapılarının geliştirilmesinde minimum malzeme kullanımı ile düşük malzeme maliyetinin ve aynı zamanda yüksek dayanımın sağlanması amacıyla bal peteği geometrisine sahip çekirdek kısımların kullanılmasına yönelik yoğun talep bulunmaktadır. Bal peteği çekirdek yapısını güçlendirmeye yönelik olarak ise farklı lif ya da takviye bileşenlerinin kullanılması ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir.
Bu proje önerisinde, sürdürülebilir nitelikte olan doğal lifler ile tekstil firmalarından toplanan atık pamuk lifleri ve doğal elyaf olarak da kırpılmış (kısa) kenevir lifleri ile takviye edilmiş polimer matrisli kompozit malzemeler geliştirilmesi; geliştirilen kompozit malzemelerden bal peteği geometrili çekirdek yapıların üretilmesi ve karakterize edilmesi amaçlanmaktadır. Polimer matris malzemeleri olarak geri dönüştürülebilme vasfı olan termoplastik polimerlerden ABS (Akrilonitril Bütadiyen Stiren), PS (Polistiren), PA (Polyamid) ve PLA (Polilaktik Asit) kullanılacaktır
Bu amaçla, farklı doğal ve atık lif katkılı bal peteği çekirdek malzemenin üretimi için kalıp tasarımı yapılarak; bu kalıptan bal peteği çekirdek malzemesinin üretimi gerçekleştirilecektir. Elde edilen çekirdek malzemenin mekanik performans özelliklerinin test edilecektir. Çalışmanın geliştirilerek otomotiv tavan iç kaplama olarak eğilme rijitliği iyileştirilmiş alternatif bir ürün olarak geliştirilmesi düşülmektedir.