Farelerde, Nikotin Ile Indüklenmiş Flep Hasarı Üzerine Ön Tedavi Ile Uygulanan Klorojenik Asitin Etkilerinin Araştırılması


Sevdar Çeçen G. (Yürütücü), Gürün M. S., Çeçen S., Ellergezen P., Öztürk Nazlıoğlu H.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2024
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2025

Proje Özeti

Deri flepleri, plastik ve rekonstrüktif cerrahide deri ülserlerinin tedavisinde, konjenital defektlerin, tümör eksizyonu sonucu oluşan geniş yaraların, travmanın neden olduğu doku kayıplarının kapatılmasında sıklıkla kullanılır. Deri felpleri ile ilgili karşılaşılan en büyük sorunlardan biri flebin iskemi-reperfüzyon hasarı sonucu sağ kalımının azalmasıdır. Flep sağ kalımının azalmasının nedeni yapılan araştırmalarda hep nekroz olarak gösterilirken, nekrozdan farklı, demir bağımlı bir hücre ölümü olan ferroptozis mekanizmasının, flep kayıplarındaki rolü hiç araştırılmamıştır. Klinikte flep sağ kalımını azaltan en önemli etkenlerden biri hastalarda sigara kullanımı olarak gösterilmektedir. Nikotinin neden olduğu vazokonstriksiyon, taşikardi ve hipertansiyonun yanında serbest oksijen radikallerinin salınımına da neden olarak endotelyal hasar oluşturup iskemik hasara katkıda bulunmaktadır.

Yapılmış çalışmalarda nikotinin iskemik flep hasarına olan katkıları gösterilmiş olsa da bu etkiye ferroptozis mekanizmasının katkısı henüz araştırılmamış konulardan biridir. Klorojenik asit, kafeik asidin kinik asitle birleşiminden oluşan ve doğada yaygın olarak bulunan, insan diyetinde en bol bulunan polifenollerden biridir. İskemik flep hasarında etkinliği gösterilmiş olan klorojenik asitin, ferroptozis mekanizmasını inhibe ettiği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu projenin amacı, klorojenik asitin ön tedavi ile uygulanmasının, farelerde McFarlane flep modeli kullanılarak, nikotinin ile indüklenmiş iskemik flep harasına olan etkisini ve bu etkide rol alan muhtemel ferroptozis mekanizmasını ortaya koymaktır.Bu amaçla iki farklı deney prosedürü planlanmıştır.

Birinci basamak deney prosedüründe farelere, insanlarda kronik sigara kullanımını modellemek için 14 gün boyunca 2 mg/kg dozunda subkutan nikotin uygulaması yapılacak, ardından cerrahi öncesi 3 gün boyunca farklı dozlarda (50, 100, 200 mg/kg) intraperitoneal klorojenik asit ön tedavisi uygulanacaktır. 14. Gün farelerde cerrahi flep modeli oluşturulup, nikotin ve klorojenik asit uygulamaları cerrahi sonrası 7 gün devam edecektir. Tedavi bitiminde flep dokuları fotoğraflanacak, hayvanlardan kan ve doku örnekleri toplanarak glutatyon peroksidaz 4 (GPX4) ve malondialdehit (MDA) ölçümleri yapılacaktır.

Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek en etkin klorojenik asit dozu belirlenerek ikinci basamak çalışmalarında ferroptoz inhibitörü olarak çalışan Xc reseptör sisteminin (sistin/glutamam antiporter sistemi) inhibitörü olan erastin ile birlikte klorojenik asit uygulamaları yapılarak Xc reseptör sisteminin  etkideki rolü araştırılacaktır. Bu çalışma iskemik flep hasarı modeli üzerinde ferroptoz mekanizmasını, nikotin ve klorojenik asit uygulamalarının bu mekanizma üzerinden olan etkilerini ortaya koyan ilk çalışma olacaktır.