Marmara Geçiş İklimi Kuşağında Sulama ve Azotlu Gübreleme Düzeylerinin Bazı Sıcak İklim Çim Bitkisi Türlerinin Gelişimi ve Çim Kalitelerine Etkileri


Creative Commons License

Bilgili U. (Yürütücü), Cansev A., Candoğan B. N.

TÜBİTAK Projesi, 2013 - 2016

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2013
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2016

Proje Özeti

Sıcak iklim çim bitkileri en iyi gelişmelerini 25-35ºC sıcaklıklarda yaparlar. Bu nedenle, sıcak iklim çim bitkileri tropik ve subtropik bölgelerde kurulan park, bahçe ve spor alanlarında yaygın olarak kullanılırlar. Bu türler sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında iyi gelişirler. Sıcaklığın 10ºC nin altına düştüğü sonbahar ve kış aylarında bu türlerin büyümesi durur ve renkleri sarı-kahveye döner. Sıcak iklim çim bitkileri serin iklim bitkilerinden daha az su tüketirler. Bu kurağa dayanım özellikleri nedeni ile tropik ve subtropik bölgelerin dışında da yetiştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Marmara bölgesi, sıcak iklim çim bitkilerinin yetiştirildiği güney bölgeler ile serin iklim çim bitkilerinin yetiştirildiği kuzey ve iç bölgelerimiz arasında geçit niteliği taşımaktadır. Bu projede, farklı sulama sistemleri ve azotlu gübreleme rejimlerinin bazı sıcak iklim çim bitkilerinin bitki gelişimi ve kalite özellikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir.

Tarla denemeleri Uludağ Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezindeki çim deneme alanında bölünen-bölünmüş parseller deneme desenine göre yapılmıştır. Ana parsellere dört sıcak iklim çim bitkisi türü, melez Bermuda çimi (Cynodon transvaalensis x Cynodon dactylon cv. Tifdwarf), kıyı yalancı darısı (Paspalum vaginatum Sw. cv. Seaspray), Japon çimotu  (Zoysia japonica Steud. cv. Zenith) ve adi cadıotu  (Stenotaphrum secundatum (Walter) Kuntze cv. Floratam) ile iki serin iklim çim bitkisi türü İngiliz çimi (Lolium perenne L.) ve kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) yerleştirilmiştir. Serin iklim çim bitkisi türleri projeye kontrol olarak alınmıştır. Alt parsellere sulama düzeyleri (gerçekleşen toplam buharlaşmanın % 25, % 50, % 75 ve % 100 ü oranında sulama), altınaltı parsellere ise azotlu gübre dozları (aylık 0, 1.25, 2.5 ve 5.0 g m-2 saf azot) konmuştur.  Her bir parselin renk ve kalite düzeyleri gözle tahmin yöntemi ile değerlendirilmiş ve kenar tesirleri alındıktan sonra kalan bölgeden parsel verimleri bulunmuştur. Bunlara ek olarak, farklı sulama ve gübreleme rejimleri altında yetiştirilen parsellerin sonbaharda dormansiye giriş ve renk değişimi ile ilkbaharda yeniden sürme özellikleri incelenmiştir. Bitkilere yapılan sulama ve gübreleme uygulamalarının fizyolojik etkilerinin belirlenmesi için, yaprak oransal su kapsamı, turgor kaybı, iyon sızıntısı ve klorofil ölçümleri, 2014 ve 2015 yıllarında bölgemizdeki en kurak ay olan Temmuz ayında alınan bitki örneklerinde yapılmıştır.