Atak A. (Yürütücü), Sönmez E., Mohammad M. O.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2027
Tüm dünyada tüketicilerin
beklentileri yıldan yıla değişmekte ve bu beklentileri karşılamak için yeni
meyve türleri ve çeşitleri farklı yöntemler kullanılarak geliştirilmektedir. Son
yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farklı üzümsü meyve türlerine olan
talep hızla artmaktadır. Yüksek fiyattan alıcı bulmaları, kısa sürede meyveye
yatmaları, saksıda üretilebilmeleri, işleme sanayisine uygun olmaları ve insan
sağlığı birçok yönden olumlu etkileri nedeniyle üzümsü meyvelere olan talep
yıldan yıla artış göstermektedir. Ülkemize farklı kaynaklardan birçok üzümsü
meyve türü ve çeşidi getirilmiş olmasına rağmen bunlarla ilgili araştırmalar
yok denecek kadar azdır. Araştırmalar daha ziyade çilek ve mavi yemiş türleri üzerine
yoğunlaşırken diğer üzümsü meyve türleri ile ilgili çalışmalar oldukça sınırlıdır.
Önerilen bu proje kapsamında 9 farklı türe mensup yaklaşık 20 çeşit ile
kapsamlı bir çalışma yapılması planlanmıştır. Farklı ıslah programlarından
geliştirilen çok iri meyveli ahudu, böğürtlen ve mini kivi türüne ait çeşitler
ile bektaşi üzümü, frenk üzümü, turna yemişi, saskatoon, bal yemişi ve
gojiberry, türlerine mensup farklı çeşitler bu çalışma kapsamında hem bitkisel
özellikleri hemde kapsamlı meyve özellikleri bakımında inceleneceklerdir. Bu
farklı tür ve çeşitler önemli biyokimyasal içerikler bakımından birbirleri ile
karşılaştırılarak inceleneceklerdir. Ayrıca çalışmalar kapsamında bu yeni
türlerin tanıtımı için muhtelif etkinliklerde düzenlenerek özellikle geçimini
üzümsü meyvelerden sağlayan Bursa bölgesi üreticilerine ve Bursa Tarım il Müdürlüğü teknik elemanlarına alternatif katma
değeri yüksek bu yeni türlerden öne çıkanlar önerilecektir.