Ticari değeri yüksek yeni üzümsü meyve tür ve çeşitlerinin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin karşılaştırılarak öne çıkanların üreticilere önerilmesi (Genel Araştırma Projesi IV, Proje No: 1967)


Atak A. (Yürütücü), Sönmez E., Mohammad M. O.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2027

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2024
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2027

Proje Özeti

Tüm dünyada tüketicilerin beklentileri yıldan yıla değişmekte ve bu beklentileri karşılamak için yeni meyve türleri ve çeşitleri farklı yöntemler kullanılarak geliştirilmektedir. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farklı üzümsü meyve türlerine olan talep hızla artmaktadır. Yüksek fiyattan alıcı bulmaları, kısa sürede meyveye yatmaları, saksıda üretilebilmeleri, işleme sanayisine uygun olmaları ve insan sağlığı birçok yönden olumlu etkileri nedeniyle üzümsü meyvelere olan talep yıldan yıla artış göstermektedir. Ülkemize farklı kaynaklardan birçok üzümsü meyve türü ve çeşidi getirilmiş olmasına rağmen bunlarla ilgili araştırmalar yok denecek kadar azdır. Araştırmalar daha ziyade çilek ve mavi yemiş türleri üzerine yoğunlaşırken diğer üzümsü meyve türleri ile ilgili çalışmalar oldukça sınırlıdır. Önerilen bu proje kapsamında 9 farklı türe mensup yaklaşık 20 çeşit ile kapsamlı bir çalışma yapılması planlanmıştır. Farklı ıslah programlarından geliştirilen çok iri meyveli ahudu, böğürtlen ve mini kivi türüne ait çeşitler ile bektaşi üzümü, frenk üzümü, turna yemişi, saskatoon, bal yemişi ve gojiberry, türlerine mensup farklı çeşitler bu çalışma kapsamında hem bitkisel özellikleri hemde kapsamlı meyve özellikleri bakımında inceleneceklerdir. Bu farklı tür ve çeşitler önemli biyokimyasal içerikler bakımından birbirleri ile karşılaştırılarak inceleneceklerdir. Ayrıca çalışmalar kapsamında bu yeni türlerin tanıtımı için muhtelif etkinliklerde düzenlenerek özellikle geçimini üzümsü meyvelerden sağlayan Bursa bölgesi üreticilerine ve Bursa Tarım il Müdürlüğü teknik elemanlarına alternatif katma değeri yüksek bu yeni türlerden öne çıkanlar önerilecektir.