Taban S.(Yürütücü), Turan M. A.
BOREN, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Projesi, 2015 - 2016
Sunulan bu projede, Ankara ili Beypazarı ilçesinde havuç tarımı yapılan toprakların, havuç bitkisinin
yaprakları ile yumrusunun bor konsantrasyonlarının belirlenmesi ile toprakta yarayışlı bor
konsantrasyonu ile diğer toprak özellikleri arasındaki ilişkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu
amaçla Beypazarı yöresinde havuç tarımı yapılan alanları temsilen eş zamanlı olarak 100 toprak, yaprak
ve yumru örneği alınmıştır.
Havuç tarımı yapılan toprakların bor konsantrasyonunun 0,62-12,56 mg kg-1 arasında değiştiği ve
ortalama 2,52 mg kg-1 olduğu saptanmıştır. Havuç tarımı yapılan topraklarda bor noksanlığı
belirlenemezken, toprakların % 49’unda borun yeterli, % 41’inde fazla ve % 10’unda çok fazla olduğu
belirlenmiştir.
Havuç tarımı yapılan toprakların potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, bakır ve mangan yönünden
sorun taşımadığı, buna karşın, % 44’ünde demirin, % 20’sinde çinkonun noksan düzeyde olduğu
belirlenmiştir. Diğer yandan, toprakların % 6’sında fosforun noksan, buna karşın % 56’sında fosfor
birikiminin olduğu belirlenmiştir.
Havuç tarımı yapılan topraklarda ağırlıklı tekstür sınıfının % 30 ile killi tın (CL) olduğu ve bunu sırasıyla
% 23 ile kumlu tın (SL), % 20 ile tın (L) ve % 14 ile kil (C) takip ettiği saptanmıştır. Genelde orta ve
ağır bünyeli toprak yapısına sahip olduğu, organik madde yönünden fakir ve toprak reaksiyonunun (pH)
yüksek olduğu belirlenmiştir.
Beypazarı yöresinde havuç tarımı yapılan alanlardan alınan havuç bitkisi yaprak örneklerinde yapılan
analizler sonucu; yaprakların % 13’ünde demirin, % 73’ünde çinkonun, % 54’ünde manganın, %
97’sinde fosforun, % 92’sinde potasyumun ve % 37’sinde magnezyumun noksan düzeyde olduğu
belirlenmiştir.
Beypazarı yöresinde havuç tarımı yapılan alanlardan alınan havuç bitkisi yumru örneklerinde yapılan
analizler sonucu, yumru örneklerinin % 53’ünde demirin, % 72’sinde çinkonun, % 100’ünde manganın,
% 53’ünde fosforun, % 55’inde potasyumun ve % 97’sinde magnezyumun noksan düzeyde olduğu
belirlenmiştir.