Selüloz Esaslı Kumaşların Su İticilik Özelliklerinin Objektif Olarak Değerlendirilmesi için Yeni Bir Yöntem Geliştirilmesi


Tiritoğlu M. (Yürütücü), Orhan M.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2023
  • Bitiş Tarihi: Mart 2024

Proje Özeti

Proje Sorusu: Hidrofil tekstillerin su iticilik değerleri, termal kamera ile objektif ve hassas şekilde ölçülebilir mi?

 

Hipotez: Termal kameranın yüzeydeki sıcaklık farkı olan bölgeleri farklı renklendirebilmesi sayesinde ıslanma sonrası hidrofil numunelerin su iticilik özellikleri objektif ve ilgili standartlara göre çok yüksek hassasiyette ölçülebilir.

 

Projenin genel amacı: Su iticilik özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan mevcut standartların sonuçlar üzerindeki dezavantajlarını ortadan kaldıracak ve bu testin yerine geçecek objektif, yüksek hassasiyetli ve tekrarlanabilir bir test yönteminin geliştirilmesi.

 

Projenin özel amacı: Gelecekte tüm kumaş türlerinin su iticilik özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılacak bir test yönteminin geliştirilmesi. Geliştirilecek ölçüm yöntemi için patent başvurusunda bulunulacak ve sonrasında ulusal/uluslararası pazarlarda su iticilik değerlendirilmesinde kullanılacak bir test cihazı geliştirilecektir.

 

Projenin hedefi: Termal kamera ile su iticilik özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla kontrollü kumaş numunelerini üretmek, termal kamera ile ölçüm düzeneğinin oluşturulması, termal kamera ile görüntü alınması ve bu görüntülerin MatLab programı yardımıyla analiz edilmesi, analiz sonuçlarının standart Spray test yöntemi (EN ISO 4920) ile elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılması, yeni yöntem geliştirilmesi ve yöntemin validasyonu.

 

Başarı kriterleri:

1.   Kontrollü deney numunelerinin üretilmesi: Çizelge 1’de özellikleri verilen kontrollü kumaş numunelerinin üretimi gerçekleştirilecektir.

 

2.   Deney düzeneğinin oluşturulması: Numune yerleşim açısı, ortam aydınlatması, ölçüm mesafesi gibi parametrelerin belirlenmesi ve dış faktör etkisinin minimuma indirilebilmesi için bir deney düzeneği oluşturulacaktır. Numune, bir kabinin içerisine yerleştirilerek görüntüler bu ortamda elde edilecektir.

 

3.   Görüntü işleme yöntemiyle analizlerin yapılması: Kumaşlarda ıslanmanın gerçekleştiği yer ile kuru yer arasındaki sıcaklık farkının termal kamera ile tespiti özelliği sayesinde görüntü işleme teknikleri kullanılarak ıslak/kuru bölge oranlarının tespiti gerçekleştirilecektir.

 

4.   Geliştirilen yöntem ile mevcut yöntem sonuçlarının karşılaştırılarak değerlendirilmesi, yöntem validasyonu: Standart Spray test yöntemi (EN ISO 4920) ile elde edilecek 1-5 arası su iticilik skalaları ile geliştirecek yöntem arasındaki ilişki incelenecektir. Çok sayıda numunenin tekrarlı görüntü analizi sonucunda kabul limitleri belirlenerek yöntem geliştirme süreci tamamlanacaktır. Böylece yüzey su iticilik (ıslanma derecesi) % cinsinden sayısal olarak ifade edilebilecektir.