Yumurtacı Tavukların Beslenmesinde Bitkisel Ekstraktların Kullanım Olanaklarının Araştırılması


Canbolat Ö., Ak İ. (Yürütücü), Filya İ., Sözcü A., Şengül Ö.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2022
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2024

Proje Özeti

Bu proje önerisi yumurtacı tavuklarda yeme farklı bitkisel ekstraktları içeren ticari kombinasyonları (Silybum marianum (deve dikeni) ve Ginkgo biloba kombinasyonu; Allium sativum (sarımsak), Glycyrrhiza glabra (meyan kökü) ve Mentha piperita (nane) kombinasyonu; Cinnamomum zeylanicum (tarçın), Thymus vulgaris (kekik) ve Origanum vulgare (keklik otu) kombinasyonu) ilavesinin yumurtlama performansı, yumurta dış ve iç kalite özellikleri, yumurta kabuğu mikrobiyal yük, yumurta duyusal özellikleri ve dışkıda mikrobiyal yük üzerine olası etkilerinin belirlenmesi amacıyla geliştirilmiştir. Bu araştırmada yeme katılan bitkisel ekstraktların incelenen parametreler üzerine olası etkileri yumurta veriminde yaşa bağlı doğal olarak meydana gelen değişimler dikkate alınarak üç yaş döneminde incelenecektir. Bu dönemler 24-36 haftalık yaş dönemi (pik verime ulaşılan dönem, tavuk-gün yumurta veriminin %95’e yükseldiği dönem), 36-56 haftalık yaş dönemi (tavuk-gün yumurta veriminin %95 düzeyinin altına inme trendinin başladığı dönem) ve 56-68 haftalık yaş dönemi (tavuk-gün yumurta veriminin %80’e kadar düşme trendinin gözlendiği dönem) olarak dikkate alınacaktır. Böylece, rasyona ilave edilen bitkisel ekstraktların incelenecek parametreler üzerine etkileri sürü yaşına göre değerlendirilebilecektir. Nitekim, yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve kalite özellikleri başta olmak üzere incelenen parametreler sürü yaşına bağlı olarak değişim göstermektedir. Dolayısıyla, rasyona ilave edilecek olan katkı maddelerinin tüm yumurtlama dönemi boyunca aynı şekilde etki göstermesi olanaksızdır. Bu projede, 480 adet Lohman White (beyaz) yumurtacı genotip kullanılacak olup, yumurtacı tavuklar 1-kontrol grubu (standart rasyon), 2-Silybum marianum (deve dikeni) ve Ginkgo biloba ekstraktları kombinasyonu (1 kg/ton yem), 3- Allium sativum (sarımsak), Glycyrrhiza glabra (meyan kökü) ve Mentha piperita (nane) ekstraktları kombinasyonu (0,5 kg/ton yem), 4-Cinnamomum zeylanicum (tarçın), Thymus vulgaris (kekik) ve Origanum vulgare (keklik otu) ekstraktları kombinasyonu (0,5 kg/ton yem) olmak üzere 4 gruba ayrılacaktır. Her deneme grubu için 120 adet tavuk rastgele olacak şekilde her bir kafes bölmesinde 40 adet tavuk olacak şekilde teker teker tartılarak yerleştirilecektir. Denemede günlük yumurta verimi (adet ve %), yumurta ağırlığı, günlük ve haftalık yem tüketimi, canlı ağırlık, yemden yararlanma değeri ve ölüm oranı yapılacak günlük ve haftalık ölçümler ile belirlenecektir. Yumurtada dış ve iç kalite özellikleri, sarı ve ak kimyasal kompozisyonu ve yumurta kabuğu mikrobiyal yükü 30, 46 ve 62 haftalık yaş dönemlerinde yapılacaktır. Dış kalite özellikleri olarak; yumurta ağırlığı, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk direnci, kabuk ağırlığı, iç kalite özellikleri olarak ise ak indeksi, ak yüksekliği, sarı indeksi, sarı yüksekliği, sarı çapı ve yumurta sarısı rengi belirlenecektir. Sarı ve ak örneklerinde pH ölçümü, kuru madde, kül, protein ve yağ analizleri yapılacaktır. Yumurta kabuğunda toplam mezofilik aerobik bakteri yükü, Salmonella spp., E.coli sayımı yapılacaktır. Çalışmada yumurtanın duyusal özelliklerinin belirlenmesi için deneme sonunda (68.hafta) tadım analizleri yapılacak olup, deneme grupları arasında yumurtanın tat, koku ve aroması bakımından bir karşılaştırma yapılacaktır. Çalışmanın 30, 46 ve 62 haftalık yaş dönemlerinde deneme gruplarında rastgele alınan dışkı örneklerinde Eimeria maxima oosit identifikasyonu ve sayımı yapılacaktır.