Tohuma Priming Uygulamalarının Farklı Fosfor Seviyelerine Bağlı Olarak Mercimekte (Lens Culinaris L.) Bitki Gelişimi, Tane Verimi Ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Incelenmesi


Ceritoğlu M.(Yürütücü), Erman M.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2023
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2024

Proje Özeti

Fosfor (P), katyonlar tarafından hızlıca fikse edilmesi ve hareketsiz yapısı nedeniyle, genelde bitkiler tarafından yeterli düzeyde alınamamaktadır. Mercimek, kuru tarım sistemlerinde ve verimsiz tarım arazilerinde yetiştirilen bir baklagil bitkisi olması ve genellikle gübreleme yapılmaksızın yetiştirilmesi nedeniyle, P noksanlığından önemli derecede etkilenir. Bu nedenle, kolay uygulanabilir, düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir yöntem olan tohuma priming uygulamalarının fosfor alımı veya stres yönetimi üzerine olumlu etkilere sahip materyaller ile uygulanmasının pratikte uygulanabilir bir çözüm sunabileceği düşünülmektedir. Priming tekniği, tohumun ekim öncesinde su veya düşük ozmotik potansiyele sahip çözelti içerisinde bekletilerek tekrar başlangıç nemine kadar kurutulması esasına dayanır. Kullanılması planlanan priming materyallerinin mercimekte besin maddesi alımı, ürün verimi ve kalitesi ile tanede fenolik ve antioksidan bileşikler üzerine etkilerinin incelenmesi çalışmanın özgün yönlerini oluşturmaktadır. Böylece hem priming uygulamalarının besin maddesi alımı hem de tane içeriği üzerine etkileri incelenecek hem de birbiri ile ilişkisinin anlaşılmasına imkân sağlanacaktır. Bu çalışma ile priming uygulamalarının arazi koşullarında mercimek yetiştiriciliği için alternatif bir uygulama olma potansiyeli incelenecektir. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak 2022 ve 2023 yıllarında Siirt Üniversitesi tarımsal üretim alanlarında yürütülecektir. Çalışmada, priming materyali olarak PGPB strainleri, silisyum (Si), salisilik asit (SA), inorganik fosfor (Pi) ve sitrik asit (CA) kullanılacaktır. Ana parsellere fosfor seviyeleri (kontrol, 1.5 kg P2O5 da-1, 3 kg P2O5 da-1 ve 6 kg P2O5 da-1) ve alt parsellere priming uygulamaları (kontrol, TV63C+KF53D, 4 Mm/Si, %1 KH2PO4, 0.2 Mm/SA ve 100 ppm/CA) yerleştirilecektir. Araştırmada fenolojik, agronomik, fizyolojik ve kalite özellikleri ile moleküler özellikler incelenecektir. Tez çalışmasının amacı; i) Mercimek tarımında azaltılmış fosforlu gübre uygulamaları altında daha yüksek verim ve kalitede ürün elde etmek, ii) Etkili bir gübre-priming uygulaması ortaya koyarak düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir yöntem sunmak ve iii) Besin maddesi alımı ve bunların tanede antioksidan ve fenolik bileşiklerin birikimi üzerine etkilerini incelemektir.