Perga İlaveli Fonksiyonel Köfte Üretimi ve Biyoaktif Özelliklerinin Araştırılması


Bekar E., Ateş E. S., Keskin M., Hacıoğlu A., Çil M.(Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2021 - 2022

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Destek Programı: 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
  • Başlama Tarihi: Nisan 2021
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2022

Proje Özeti

Köfte, besleyici özelliklerinin fazla olması ve ulaşılabilirliği açısından çok tercih edilen bir gıda maddesidir. Her yaş grubunun severek tükettiği bu ürünü çalışmamızda arı poleni ve pergayı kullanarak fonksiyonel bir gıda olarak üretmeyi amaçladık. Et ürünlerinde antioksidan ilavesi sentetik antioksidan maddelerle yapılmaktadır. Bu nedenle zengin besin içeriğiyle dikkat çeken arı poleni ve perganın içerdikleri fenolik bileşiklerin yüksek antioksidan özelliği, bu ürünleri çalışmamızda kullanmamızın ana sebeplerinden biri olmuştur. Bu özelliklerinin yanı sıra antikanserojenik etkileri, yaşlanma karşıtı etkileri, bağışıklık güçlendirici özellikleri ve hemoglobin içeriği ile de dikkat çekmektedirler.Bu sayede ürünümüzde kullanacağımız perga ile ete doğal bir antioksidan kaynağı eklenmiş olacak, böylece lipit oksidasyonu engellenecek, besin içeriği zenginleştirilecek, aynı zamanda raf ömrü uzatılmış olacaktır. Ön işlemlerimizi yapıp, arı poleni ve pergayı kurutularak/yaş olarak toplanıp depolanacaktır. Perga ve arı polenindeki fenolik ve antioksidan aktiviteyi belirlemek için analizler gerçekleştirilecektir. Antioksidan aktiviteyi incelemek amacıyla DPPH yöntemi, toplam fenolik bileşiklerinin tayininin yapılması için de Folin-Ciocalteu metodu uygulanmıştır. Yapılacak analizler sonucu köfteye bu ürünlerin hangi miktarda eklenmesiyle en yüksek verim alınacağı bulunacak, duyusal analizlerin ardından ürün kullanıma hazır hale gelecektir.