Havuzköy ve Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırması


Aksoy B. (Yürütücü)

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2022 - 2024

  • Proje Türü: Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Başlama Tarihi: Kasım 2022
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2024

Proje Özeti

Projenin başlığında da ifade edildiği gibi incelenmesi hedeflenen yerleşim Havuzköy, bulunduğu konum ve sahip olduğu tarihsel geri plan dolayısı ile ön-tarihsel süreçte merkez-çevre ilişkileri ile sınır konumlarının analizi için uygun bir zemin teşkil etmektedir. Araştırmanın yürütülmesi için en önemli ön koşul olan resmi izin. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından verilmiştir.

Kültürel miras üzerinde yoğunlaşan araştırmaların çoğunun ortak noktası tespit, tanım ve tarihlendirmelere yöneliktir. Planlanan araştırma bu yaygın çerçevenin dışına çıkarak Sivas’ın Kangal ilçesi yakınlarındaki Havuzköy ören yerini, geçmişte parçası olduğu dinamik yerleşimler hiyerarşisi içinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu şekilde yapılacak olan sistemsel çözümleme, bu araştırmada ele alınan ilgili dönemlerin geleneksel araştırma yöntemleri ile cevap bulamadığı tarihsel sorunları ortaya çıkarma yolunda önemli katkı sağlayacaktır. 

Havuzköy’de hangi dönemlerde yerleşildiği ve bu süreçte arazi kullanımında değişiklikler olup olmadığı, yerleşimin kendi bölgesinde ve eklemlenmiş olduğu bölgeler arası sistemde hangi konumda olduğu sahada toplanacak veriler aracılığı ile ortaya konacaktır. 

Kızılırmak ve Fırat havza sınırında olması dolayısı ile stratejik özelliklere de sahip olan ve oldukça geniş bir alana yayılmış olan bu yerleşimin önemli bir merkez olması, dolayısı ile de yazılı belgeler ele geçmesi yüksek bir olasılıktır. Bu şekilde hem Geç Tunç Çağında hem de Demir Çağında yerleşilmiş bir merkezden arkeolojik veri toplarken aynı zamanda bölge müzesine yeni eserler de kazandırılacaktır. 

Çalışmanın arazi ayağı öğrenci çalışmalarını da kapsamaktadır. Bu şekilde öğrencilere mesleki becerilerini geliştirecekleri bir çalışma ortamı tanıtılacaktır. Projenin Orta Anadolu’da ve Hitit kültürü ile ilgili olması nedeniyle katkıda bulunacak olan hem arkeoloji hem de sanat tarihi öğrencileri, Bursa ve yakın çevresinde deneyimleyemeycekleri mesleki bir derinliği tecrübe etme şansına sahip olacaklardır. Bu bağlamda ortaya çıkarılacak malzeme ve ele alınacak sorunların yüksek lisans tezi olarak çalışma konusu yapılması da düşünülmektedir. 

Proje üzerinden yabancı kurumlarla çalışma olanağı da söz konusudur. Bu konuda Münster Üniversitesi’nde araştırmacılarla görüşmeler sürmektedir. Sonraki yıllarda daha kapsamlı ve daha geniş kaynaklarla, öğrencilerimizin uluslararası bir çalışma ortamını deneyimlemesinin de önünü açmak mümkün olacaktır. 

Çalışmanın önemli bir çıktısı da uluslararası yayın üretilmesi olacaktır. Sonuçların impakt etkisi yüksek bir dergide yayınlanması hedeflenmektedir. Ele alınan dönem ve bölgenin niteliği, Ön Asya arkeolojisi, hititoloji, asiroloji ve eski çağ tarihine uzanan geniş bir araştırma alanını ilgilendirmekte ve bu nedenle sık atıf alması mümkün görünmektedir.