Başgümüş A., Ekmen M. F., Çalışkan Y.(Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025
Günümüzde yaygınlaşan otonom sistemler hayatı birçok noktada kolaylaştırmaktadır. Bu alanlardan biri de otomotiv sektörüdür. Araçların her türlü parçasının üretiminde, kontrolünde ve test edilmesinde de otomatik kontrol mekanizmalarının kullanımı artmaktadır. Üretilen parçaların doğruluğunun test edilmesi için belirli protokoller vardır. Bunlardan bir tanesi de elektriksel tesisatın olması gerektiği gibi üretilip üretilmediğini kontrol eden protokollerdir. Günümüzde halen insan gücüyle yapılan testler mevcuttur ve bunların otonom hale getirilebilir olması akla yeni projeler getirmektedir. Yaptığımız geziler ve gözlemler neticesinde elektrikli araçların üretimi ve sonrasında denetim bantlarında doğruluk kontrolünün otonom hale getirilmesine ihtiyaç olduğunu gördük. Tasarladığımız RGB fotoelektrik sensör tabanlı kontrol cihazımızın özellikle seri üretim bantlarında karışıklığın, üretimde yavaşlamanın, eksik veya kusurlu parça üretiminin önüne geçilmesi adına kusursuz tanılama, sınıflandırma ve doğrulama yapabilecek kapasitede üretilmesini hedefliyoruz. Arduino modülünün ayrı bir PCB üzerine gerçeklenmesiyle tek kartta tüm görünür ışık spektrumunu algılayan renk sensörünün sürülmesi amaçlanmaktadır. Bir holder ve fiberoptik kablolar yardımıyla tasarım kompakt, kullanımı rahat ve taşınması kolay hale getirilecektir.
Projenin iş paketleri içerisinde aşağıdaki maddeler yer almaktadır:
Arduino Uno modülünün PCB ile gerçeklenmesi,
Uygun RGB renk sensörü, fiberoptik kablo ve LED’lerin seçilip karta monte edilmesi,
Arduino IDE ile mikroişlemcinin yazılımının gerçeklenmesi,
Fusion 360 ile sensör kartı kutusunun tasarımı, 3D reçineli yazıcı ile baskısının alınması
Devrenin kurulması, yazılımın entegre edilmesi ve kutuya yerleştirilerek fiberoptik bağlantıların sağlanması. Renk algılama testlerinin yapılması.
Bu çalışmanın amacı doğruluk ve üretim kontrol bantlarında insana duyulan ihtiyacı azaltmak, yaşanabilecek teknik aksamaların, üretimdeki kayıpların ve yanlış üretimin önüne geçmek ayrıca iş sağlığı güvenliği açısından risk oluşturabilecek faktörleri minimuma indirmektir. Bu amaca uygun olarak RGB fotoelektrik sensör tabanlı yazılım geliştirilecek ve mekanik modüllerle desteklenerek otonom test araçları üzerine çalışılacaktır.