Öngün Yılmaz H.(Yürütücü), Arslan S., Uysal O., Karımkhanı H., Shojaolsadatı P., Eseceli H.
TÜSEB A Grubu Acil AR-GE Projesi, 2024 - 2025
Bu projede, eser element borik asit ile fonksiyonel bileşik oleuropeinin insan meme kanseri hücre hattı (MCF-7) üzerindeki olası sinerjik ve apoptotik etkilerinin değerlendirilmesi; normal meme epitelyal hücre hattı (MCF-10A) ile karşılaştırmalı olarak seçicilik profilinin ortaya konması amaçlanmıştır.
Çalışmada borik asit ve oleuropein tekli ve kombinasyon halinde uygulanmış; hücre canlılığı 24/48/72 saatlerde MTT testi ile ölçülerek IC50 değerleri belirlenmiş ve bulgular dosetaksel ile karşılaştırılmıştır. Oleuropeinin MCF-7’de 48. saatte IC50 değerinin yaklaşık 175 µg/mL olduğu, MCF-10A’da daha yüksek IC50 değerleri gözlendiği; borik asitte ise MCF-7’de IC50’nin yaklaşık 20 mM olduğu ve uzun inkübasyonda MCF-10A’da da canlılıkta azalma olabildiği saptanmıştır. Kombinasyonda Oleuropein (175 µg/mL) + Borik asit (160 mM) grubunda hücre canlılığında anlamlı azalma görülmüş (p=0,03) ve MCF-7’de proliferasyon/metastazla ilişkili belirteçlerde değişimler (Ki-67 ve MMP-9 azalması) ile birlikte ışık mikroskobisinde belirgin apoptotik etki izlenmiştir.
Bu sonuçlar, doğal kaynaklı bileşiklerin meme kanseri tedavisinde adjuvan/alternatif yaklaşımlar açısından değerlendirilmesine yönelik deneysel kanıt sunmaktadır.