ŞENKAYA M., Soydemirci D.(Yürütücü), Pala A., Aktuğ Y. S.
TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025
Ülkemiz Alp-Himalaya Deprem Kuşağında yer almakta ve oldukça aktif bir tektonizmaya sahiptir. Bununla beraber, özellikle Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay zone ve Bitlis-Zagros Bindirme Zonu üzerinde, geçmişte yıkıcı depremlere neden olan ancak son zamanlarda sessiz kalan sismik boşlular olduğu da bilinmektedir. Bu sismik boşluklardan birinde meydana gelen Şubat 2023 depremleri büyük bir yıkıma, maddi ve manevi kayıplara neden olmuştur. Bununla beraber, sismik boşlukların üreteceği en yakın depremin ise, Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda meydana gelmesi beklenmektedir. Hatay-Kahramanmaraş çevresinde meydana gelen hasar düşünüldüğünde, İstanbul ve çevresinde meydana gelebilecek zararın korkutucu boyutlarda olacağı ve bu zararın ülke refahını doğrudan etkileme potansiyeli olduğu açıkça görülmektedir.
Depremlerin neden olduğu zararları önlemek için Sismik Hasar Görebilirlik yaklaşımı önemlidir. Bu yöntem, yapıların özelliklerini puanlama sistemiyle değerlendirerek hasar görebilirliklerini belirler. Günümüzde ise, akıllı öğrenme algoritmaları, bu bilgiyi ve deprem sonrası hasarlar ile ilişkilendirerek hasar tahminleri yapabilir güçtedir.
Bu proje, Hatay’ ın Antakya ilçesi için daha önce yapılan EMS98 sınıflandırma bilgileri ile Şubat 2023 depremleri sonrasındaki hasar bilgilelerini, denetimli makine öğrenme algoritmaları ile ilişkilendirerek, benzer deprem tehlikesi, jeolojik yapı ve yapı stoğuna sahip Bursa ili için hasar tahmini yapılmasını amaçlamaktadır.
Öngörülen proje, beklenen İstanbul depreminin Bursa ili üzerinde yaratacağı hasarın indirgenmesi için önemli bir başlangıç noktası olabileceği gibi proje ekibinin ilerleyen yıllarda yüksek teknoloji ürünleri ve yazılımları konusunda lisansüstü çalışmalarına da katkı sağlayacaktır.